Korps: Friesland, plaats: Fryslân 17-10-2002
Politieberichten van 16/10 (13.00 uur) t/m 17/10 (07.00 uur)

Heerenveen: inbraak auto
Van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op het Jisterplein. Het raam aan de passagierszijde werd vernield. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 23-jarige inwoner van Heerenveen, deed aangifte.

Waskemeer: inbraak dorpshuis
In de nacht van dinsdag op woensdag werd ingebroken in het dorpshuis "Ald Leger" aan de Leijdijk. Vorige week was dit ook al het geval geweest. Men kwam binnen door verbreking van de toegangsdeur. Uit het dorpshuis werden sloffen sigaretten en shag weggenomen, alsmede kratten met frisdrank. Ook werd de drank (beerenburg/jenever) uit de voorraadkast meegenomen. Een medewerkster van het dorpshuis, een 43-jarige inwoonster van Waskemeer, heeft aangifte gedaan.

Oosterwolde: aanrijding met gewonden
Woensdag omstreeks 12.30 uur reed een 83-jarige inwoner van Oosterwolde met zijn auto over de Kuunderhof in de richting van de kruising met de Venekoterweg. De bestuurder bracht in eerste instantie zijn auto tot stilstand en trok vervolgens weer op. Hij verleende daarbij geen voorrang aan een vrachtwagen met oplegger, die werd bestuurd door een 29-jarige inwoner uit Haulerwijk, die over de Venekoterweg deze kruising naderde. Een frontale aanrijding was het gevolg. De bestuurder van de personenauto zat bekneld en werd door de brandweer uit de auto gehaald. De man werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen, Zijn vrouw, 78 jaar, raakte eveneens gewond en werd naar hetzelfde ziekenhuis gebracht. De personenauto werd totaal vernield.

Franeker: aanrijding met gewonde
Woensdag omstreeks 12.40 uur vond op het Kleijenburg voor de voetgangersoversteekplaats een "kop/staart" aanrijding plaats waarbij twee personenauto`s waren betrokken. Een 22-jarige inwoonster van Sint Jacobiparochie bracht haar auto voor de oversteekplaats tot stilstand. De bestuurder van de achter haar rijdende personenauto, een 32-jarige inwoner van Oudebildtzijl, remde nog wel af doch gleed door en botste op z`n voorligger. De inwoonster van Sint Jacobiparochie klaagde over pijn in haar nek en werd voor onderzoek overgebracht naar het MCL-Zuid.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Woensdag omstreeks 15.00 uur werd een winkeldiefstal gepleegd bij een winkel op de Nieuwestad. Uit de winkel werd een suède jas gestolen. Een medewerkster van de winkel, een 35-jarige inwoonster van Leeuwarden, deed aangifte. Na de diefstal ging de verdachte er vandoor. Aan de hand van het opgegeven signalement kon de verdachte, een 31-jarige inwoner van Leeuwarden, even later op het Reigerplein worden aangehouden. Bij zijn aanhouding pleegde de verdachte verzet. Tevens liet hij een aantal goederen (zoals scheermesjes, handschoenen en cd`s) vallen, die bleken te zijn weggenomen bij verschillende winkels aan de Nieuwestad. De verdachte werd geboeid overgebracht naar het bureau. De aangetroffen goederen werden in beslag genomen en zullen worden teruggegeven. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Hemelum: ijzer op het wegdek
Woensdag omstreeks 19.30 uur bleek op de rijbaan van de Sudergoawei, tussen de afslag Flinkebos en de afslag Rijs, een ijzeren staaf (hoekijzer) te liggen. Waarschijnlijk is deze ergens vanaf gevallen. Een 47-jarige inwoonster van Oudemirdum zag het hoekijzer te laat liggen en reed de linker voor- en achterband van haar auto lek. Een inwoonster van Balk (leeftijd niet bekend) kreeg een lekke linker voorband. Het hoekijzer van de rijbaan verwijderd en gekeken zal worden of de eigenaar hiervan te achterhalen valt.

Donkerbroek: aanrijding met gewonde
Woensdag omstreeks 17.50 uur reed de bestuurder van een personenauto, een 25-jarige inwoner van Donkerbroek, over de Bovenweg, komende uit de richting Veenhuizen. In een scherpe bocht van de weg kwam de bestuurder, vermoedelijk door een te hoge snelheid in combinatie met split op het wegdek, in een slip terecht en botste vervolgens tegen een boom. De bestuurder raakte gewond en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De auto werd totaal vernield en werd weggesleept.

Drachten: mishandeling
Woensdag omstreeks 20.30 uur kwam er een melding binnen dat er gevochten zou worden bij een horecagelegenheid aan de Noordkade. Toen de politie ter plaatse kwam, was de vechtpartij reeds voorbij. Wel werden een aantal jongeren aangetroffen, alsmede een bloedend slachtoffer, een 21-jarige inwoner van Zwolle. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Wat er zich precies heeft afgespeeld, werd niet duidelijk. De betrokkenen spraken elkaar tegen. Het slachtoffer kon na behandeling het ziekenhuis weer verlaten. Ook hij kon niet zeggen wat er precies was gebeurd. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Marssum: vrouw valt van paard
Woensdag omstreeks 20.45 uur viel een 29-jarige inwoonster van Leeuwarden van een paard bij de manege in Ritsumazijl aan de Hegedyk. Het paard (een pony) sloeg plotseling op hol, waardoor de vrouw kwam te vallen. Zij kwam met haar rug tegen de boording. De vrouw klaagde over pijn in haar rug. Zij werd met de ambulance overgebracht naar het MCL-Zuid.

Leeuwarden: dealen
Woensdag omstreeks 22.30 uur werden op het Ruiterskwartier twee inwoner van Leeuwarden, 23 en 25 jaar, aangehouden ter zake dealen. De verdachten waren in bezit van in totaal 7.2 gram cocaïne. De cocaïne werd in beslag genomen. De 23-jarige verdachte trachtte de drugs nog weg te gooien toen hij door de politie werd betrapt. De verdachten werden overgebracht naar het bureau. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Opeinde: aanrijding met gewonde
Woensdag omstreeks 23.55 uur vond op de Kommisjewei een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto, een 20-jarige inwoner van Ureterp, kwam uit de richting Nijega en reed vermoedelijk met te hoge snelheid over de brug, waarna hij de controle over de auto kwijtraakte. Vervolgens kwam de auto tegen een boom tot stilstand. De bestuurder werd ernstig gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten en van daaruit werd hij in de loop van de nacht overgebracht naar het Academisch ziekenhuis in Groningen. Een 14-jarige jongen uit Gorredijk, die bij de bestuurder in de auto zat, raakte licht gewond (knie). De auto werd totaal vernield.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272