Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Veelbelovende resultaten met DNA
Publicatiedatum: 17-10-2002

Sinds 1 november 2001 zijn de mogelijkheden met DNA als bewijsmateriaal belangrijk verruimd. Ook voor zaken waar een strafmaat van vier jaar gevangenisstraf of meer voor geldt, mag DNA-materiaal worden afgenomen en onderzocht. Voor die wetswijziging was de richtlijn dat DNA-onderzoek alleen mocht plaatsvinden bij zaken waar een strafmaat voor geldt van acht jaar of meer.

In concreto betekent dit dat DNA als opsporingsmiddel ook bij zogenaamde High Volume Crime Zaken (HVC-Zaken) kan worden ingezet; daarbij kan men denken aan woning- en bedrijfsinbraken en autodiefstallen. Zowel sporen als een eventuele verdachte hebben DNA-profielen die mogelijk interessant zijn voor het onderzoek en voor het koppelen van gegevens uit andere onderzoeken. Indien de officier van justitie oordeelt dat het onderzoek belang heeft bij het veiligstellen van DNA-materiaal mogen gecertificeerde politie-ambtenaren monsters nemen van een verdachte (wangslijm). In principe wordt de verdachte om toestemming gevraagd, maar zonodig kan de officier van justitie hier bevel toe geven. In ieder geval mag de politie in geen enkel geval zelfstandig besluiten tot monsterneming.

Eerste resultaten in Gelderland-Midden met HVC-zaken De unit Technische Recherche van de Divisie Justitiële Zaken stuurde in dit verband sinds juli vier zogenaamde batches met 107 aangetroffen sporen naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI); de resultaten mogen er zijn.
In de profielenbank van het Nederlands Forensisch Instituut zijn 45 sporen opgenomen, waarvan er 25 gelijk waren aan andere profielen. Bovendien waren er `hits' met twee verdachten. Zowel de verdachten als de sporen hebben aanknopingspunten met inbraken in Utrecht, Friesland, Drenthe, Flevoland, Midden- en West-Brabant en Noord- en Oost-Gelderland die in juli 2002 zijn gepleegd.

Nieuwe regelgeving
Hoewel de nieuwe manier van werken talloze mogelijkheden biedt, zou met aanpassing van de wetgeving belangrijke vorderingen kunnen worden gemaakt in de technische opsporing. Van sporen mag DNA-materiaal worden gewonnen en worden onderzocht, zodat -na vergelijking- de mogelijkheid ontstaat delicten met elkaar in verband te brengen. De wetgeving voorziet bovendien in een opslag van DNA-profielen van veroordeelde verdachten. De opsporingsmogelijkheden worden volgens de politie Gelderland-Midden krachtig gestimuleerd, indien van elke verdachte die mogelijk in verzekering wordt gesteld, DNA-materiaal mag worden afgenomen (zoals nu ook gebeurt met vingerafdrukken en fotografie).
Bovendien legt DNA momenteel een behoorlijk beslag op de tijd van de technische recherche, vooral omdat elk DNA-onderzoek vergezeld wordt met een papierwinkel van tussen de zestien en 21 documenten. Vereenvoudiging kan veel tijdswinst opleveren, zonder dat dat leidt tot onzorgvuldigheid.

Politie Gelderland-Midden - Divisie Justitiële Zaken Bureau Communicatie - Ronald van der Leeden
Telefoon: 026 3524 721


---

Ede, auto kwijt na achtervolging
Een 33-jarige inwoner van Doorwerth is na een achtervolging door de politie in de nacht van woensdag op donderdag in Ede zijn auto kwijt geraakt. Surveillerende agenten viel het rijgedrag op van de man, toen hij met hoge snelheid over de Edeseweg richting Ede reed. Bij de achtervolging die daarop werd ingezet werden binnen de bebouwde kom snelheden bereikt van ongeveer 120 km/u. De bestuurder pleegde diverse verkeersovertredingen en werd uiteindelijk staandegehouden op de Stationsweg in Ede. De man verklaarde tegenover de politie niet gereden te hebben maar al 10 minuten te wachten op een vriend. Aangezien de agenten de auto onafgebroken in het oog hadden gehad en de remschijven van de auto bijna roodgloeiend waren hadden zij gegronde reden om aan het verhaal van de man te twijfelen. Zijn rijbewijs bleek eerder al te zijn ingevorderd in verband met zijn betrokkenheid bij een dodelijk ongeval op 17 augustus eerder dit jaar in Bennekom. Het voertuig van de man werd hierop inbeslaggenomen. De bestuurder kan een proces-verbaal tegemoet zien.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede, onder invloed: rijbewijs kwijt
Publicatiedatum: 17-10-2002

De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Nieuwe Kazernelaan in Ede het rijbewijs van een 47-jarige Edenaar ingenomen nadat gebleken was dat hij met alcohol op achter het stuur had gezeten. De Edenaar reed omstreeks 04.35 uur over de Nieuwe Kazernelaan toen surveillerende agenten hem controleerden. Na een blaastest aan het bureau bleek het resultaat 595 ug/l te zijn, voor de politie reden om het rijbewijs van de man in te vorderen. Met een rijverbod en een proces-verbaal rijker werd de Edenaar heengezonden.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede, Otterlo en Harskamp, resultaten snelheidscontrole flit Publicatiedatum: 17-10-2002

Permanente snelheidscontrole door middel van flitspalen in Ede, Otterlo en Harskamp leverden de afgelopen periode de volgende resultaten:
In Ede op de J.T. Tooroplaan, ter hoogte van de Johan Bosboomlaan, passeerden in de periode van 1 oktober tot 16 oktober 53.520 voertuigen. Van dat aantal reden er 409 te hard. Op de Arnhemseweg in Otterlo, tussen 13 september en 16 oktober ,331 overtreders van de in totaal 82.060 gecontroleerde voertuigen. Op de Dorpsstraat in Harskamp noteerde het wakende oog van de camera tussen 1 oktober en 16 oktober in totaal 736 overtreders van de 10.420 gepasseerde voertuigen.
De flitspalen op genoemde wegvakken staan allen in de bebouwde kom, waar een maximumsnelheid geldt van 50 km/u.