Verbond van Verzekeraars

Advertentie voor behoud spaarloon en basisaftrek lijfrente

In een paginagrote publieksadvertentie in de landelijke dagbladen roepen CNV, FNV, Vakcentrale Unie mhp, MKB-Nederland, VNO-NCW, het Verbond van Verzekeraars en de tussenpersonenorganisaties NVA en NBVA morgen gezamenlijk de Tweede Kamer op om het spaarloon en de basisaftrek lijfrente in stand te houden. De organisaties pleiten ervoor, de besluitvorming over de plannen van het inmiddels demissionaire kabinet-Balkenende hierover uit te stellen totdat duidelijk is hoe de levensloopregeling eruit gaat zien. Dat is naar verwachting pas in de loop van volgend jaar het geval.

De organisaties zijn van mening dat het eenzijdig schrappen van het spaarloon en de basisaftrek lijfrente ernstige gevolgen heeft voor de huidige en toekomstige inkomenspositie van veel Nederlanders, zonder dat duidelijk is wat daar in de toekomst tegenover komt te staan. Bovendien zal, als de plannen van het inmiddels demissionaire kabinet-Balkenende doorgaan, het wetgevingstraject waarschijnlijk pas in december kunnen worden afgerond. Dit late moment zal, gezien de voorziene ingangsdatum van 1 januari 2003, de consument en zijn financiële adviseurs voor grote administratieve en uitvoeringstechnische problemen stellen. Overigens is het Verbond van Verzekeraars van mening dat het betreffende wetsvoorstel controversieel van aard is, en dus per definitie niet voor de verkiezingen in behandeling zou moeten worden genomen.

De gezamenlijke organisaties bieden het volgende kabinet aan, graag een bijdrage te willen leveren aan een goed en houdbaar pensioenstelsel. Maar stellen wel dat zij daarvoor een reële kans moeten krijgen.

Om de advertentie te kunnen lezen, heeft u het programma Adobe Acrobat 3.0 of hoger nodig. Als u daarover niet beschikt kunt u dat hier eenvoudig downloaden.

Den Haag, 17 oktober 2002

---