Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MINVROM: Europese plannen verpakkingsafval weinig ambitieus

De Europese ministers van milieu hebben vandaag een akkoord bereikt over het terugdringen van verpakkingsafval. Volgens dit akkoord moet in de Europese lidstaten in 2008 tenminste 55% en maximaal 80% van het verpakkingsafval worden gerecycled. Staatssecretaris van Geel (milieu) vindt de Europese plannen weinig ambitieus en houdt vast aan meer ambitieuze doelstellingen.

Volgens van Geel zijn de hergebruikdoelstellingen te laag. In Nederland worden de Europese hergebruikdoelstellingen voor eind 2008 al meer dan 10 jaar gehaald. Bovendien is met het bedrijfsleven afgesproken dat al eind 2005 ten minste 70% hergebruikt moet worden. Deze afspraken zijn gemaakt in het ontwerp convenant verpakkingen III dat op 17 juni jl. aan de Tweede Kamer is aangeboden.

Verder betreurt van Geel dat de streefdatum met 2.5 jaar is uitgesteld van juni 2006 naar december 2008. Ook is het invoeren van een maximum van 80% voor recycling volgens van Geel in strijd met het vrije verkeer van verpakkingsafval bestemd voor recyling.

Het Europees Parlement gaat veel verder dan de Europese Ministers en stelt voor dat uiterlijk in 2006 65% van het verpakkingsafval wordt hergebruikt.