Zeehondencreche Pieterburen

ZEEHONDENZIEKTE!
Wat betekent dat voor U?

De afgelopen weken zijn honderden zeehonden doodgegaan in de Deense en Zweedse wateren. Oorzaak is een virusinfectie. Er is een kans dat het virus zich verspreidt naar de Nederlandse Waddenzee en kustwateren. In dat geval zullen honderden zieke of dode zeehonden aanspoelen.

Wat voor virus is het?
Het virus heet morbillivirus, en wordt meestal zeehondenziektevirus genoemd. Het is familie van de virussen die mazelen, runderpest en hondenziekte veroorzaken.
Het virus tast het afweersysteem van de zeehond aan, waardoor hij vatbaar wordt voor infecties. De incubatietijd bedraagt één tot enkele weken.

Het virus is niet gevaarlijk voor mensen..
Helaas wel voor zowel jonge als oudere zeehonden. In 1988 heeft ditzelfde virus een slachting veroorzaakt onder de zeehonden in de West-Europese kustwateren. Ruim de helft van de zeehonden, bijna 18.000 dieren, is toen doodgegaan. .

Waar komt het vandaan?
In 1988 hebben wetenschappers antistoffen gevonden in het bloed van zadelrobben. Deze soort was uit hun leefgebied in de Noordelijke IJszee weggetrokken omdat hun voedselvoorraad was weggevist. De zadelrobben brachten het virus mogelijk bij de Europese zeehonden. Deze hadden er geen weerstand tegen hadden en stierven massaal. Het is nog niet bekend vanuit welke bron het virus deze keer toeslaat.

Hoe verspreidt het zich?
Zoals het griepvirus bij de mens verspreidt ook dit virus zich voornamelijk via de lucht. Zeehonden liggen dicht bij elkaar op zandbanken en besmetten elkaar. Bij de huidige uitbraak kwamen de eerste signalen van het Deense eiland Anholt. Daarna kwamen er meldingen van het 90 kilometer noordelijker gelegen eiland Lassö. De laatste meldingen komen van de Zweedse kust en de kust van noord-oost Jutland.

Komt het virus ook in de Waddenzee?
De eilanden Anholt en Lassö liggen in het Kattegat, aan de "andere kant" van Denemarken. Er is een kans dat de infectie "uitdooft" en zich niet verder verspreidt. Maar er moet wel rekening mee worden gehouden dat het virus wel in de Nederlandse wateren zal terechtkomen. Het is niet te voorspellen hoeveel dieren dan besmet zullen worden en hoeveel zullen doodgaan. Schattingen lopen uiteen van 10% tot 50% van de populatie. Het aantal zeehonden in de Nederlandse Waddenzee wordt momenteel geschat op tussen de vier en vijfduizend.

Kunnen zeehonden gevaccineerd worden?
Wetenschappers van de Zeehondencrèche Pieterburen hebben in 1988 het virus ontdekt en een vaccin gemaakt. Alle zeehonden die sindsdien in Pieterburen zijn opgevangen zijn gevaccineerd. Het vaccin wordt ook aan andere opvangcentra gegeven. De werking van dit vaccin is voldoende om de dieren tijdens de opvang te beschermen. Vaccinatie van in het wild levende zeehonden is niet mogelijk.

Overleven alleen de sterkste zeehonden?
Daar zijn geen wetenschappelijke gegevens over. Onderzoek in Afrika bij kinderen met mazelen - een ziekte die sterk overeenkomt met de zeehondenziekte - toonde aan dat het niet alleen de zwaksten zijn die slachtoffer worden.

Is het gevaarlijk voor de mens?
Infecties bij de mens zijn nooit aangetoond. Maar omdat het afweersysteem van de zeehond ernstig wordt aangetast, krijgen andere voor de mens wel gevaarlijke ziektekiemen een kans. Daarom, blijf uit de buurt van dode zeehonden en laat het opruimwerk aan deskundigen over.

Kan ik wel zwemmen in zee?
Terughoudendheid in gebieden waar besmette dieren zijn gevonden is geboden.

Is het virus gevaarlijk voor andere dieren?
Honden en andere vleesetende dieren kunnen besmet worden door het virus. Controleert u daarom of uw hond is gevaccineerd. Een niet ingeënte hond kan besmet worden. Bovendien geldt voor huisdieren hetzelfde als voor de mens: andere ziekteverwekkers krijgen een kans. Houdt uw huisdier in ieder geval uit de buurt van levende of dode zeehonden.

Is er een rampenplan?
Het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft met deskundigen van ondermeer de Zeehondencrèche Pieterburen en Ecomare op Texel maatregelen en draaiboeken opgesteld. Voor het opruimen van kadavers, het inzetten van dierenartsen langs de kust en de aanpak en opvang van levensvatbare zeehonden.

Wat kunt u zelf voor maatregelen treffen?
Controleren of uw hond is gevaccineerd. Zo niet, dan is het verstandig om dat alsnog en zo snel mogelijk te doen. Het duurt ongeveer twee weken voordat het dier beschermd is.
Blijf op afstand als u een dode of levende zeehond vindt. Waarschuw de plaatselijke politie, dierenarts of één van de opvangcentra voor zeehonden.
Probeer niet zelf een levende zeehond te helpen. Een zeehond kan flink bijten en een beet veroorzaakt bijna altijd een gevaarlijke infectie.