Vereniging Nederlandse Gemeenten

Uitstroomactie ex-banenpoolers succes (17/10/02)

Na een aanvankelijk schoorvoetend begin is de positieve uitstroom in de eerste helft van 2002 gestegen tot 23% tegen 15% in 2001 en 10% in 2000. Wel dient te worden aangetekend dat ongeveer tweederde deel van de uitstroom bestaat uit de omzetting van de WIW-dienstbetrekking in een ID-baan. De omzetting naar een dienstverband bij een echte werkgever kan in veel gevallen als een voor de cliënt positieve ontwikkeling worden gezien.

Belangrijk is ook dat door het project veel meer inzicht is verkregen in de mechanismen die de uitstroomkansen bepalen van mensen met een gesubsidieerde baan.

Het actieplan De weg naar regulier werk vloeide voort uit afspraken die in het najaar van 2000 zijn gemaakt tussen de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de VNG. Directe aanleiding voor het actieplan was het wegvallen van een deel van de financiering van de banen van de groep ex-banenpoolers. Het actieplan beoogde de uitstroom naar regulier werk van ex-banenpoolers met een WIW-dienstverband te stimuleren. Het betrof circa 14.000 personen die langer dan vier jaar een gesubsidieerde werkplek hadden. Het actieplan De weg naar regulier werk is medio 2001 gestart en 1 juli 2002 afgesloten.

Voor beleidsinformatie: VNG-NET
VNG gelieerde websites