Gemeente Breda

17-10-2002

Volgend jaar extra aandacht voor geweld en jeugd-, drugs- en verkeersoverlast

Burgemeester en wethouders willen dat de politie in het kader van de veiligheid volgend jaar prioriteit geeft aan geweld en aan jeugd-, drugs- en verkeersoverlast, met name in het gebied in en rond het Station en het park Valkenberg. Dat staat in de gemeentelijke discussienota "Bestuurlijke Beleidsaansturing Politie", die op basis van cijfermateriaal van gemeente, politie en justitie en op basis van enquêtes onder wijkagenten en bewoners tot stand is gekomen. De notitie komt aan de orde in de commissie Algemene Zaken van 17 oktober.

De discussienota geeft een veiligheidsschets van Breda. Per thema wordt de veiligheid beschreven en worden conclusies getrokken, waarbij de thema's geweld en jeugd-, drugs- en verkeersoverlast er duidelijk uitspringen. De politie krijgt het verzoek om deze vier thema's als prioriteiten op te nemen in het jaarplan 2003 van de politie en er expliciete aandacht aan te geven vanuit de reguliere sterkte. Dit is een bestuurlijke claim die geldt voor alle vijf de politieteams in Breda. Uit de cijfers en uit de enquête onder de wijkagenten en bewoners blijkt dat gericht aandacht voor deze vier prioriteiten vooral voor het Centrum en met name in en rond het Station en het park Valkenberg nodig is. De bestuurlijke claim behelst in ieder geval dat
- indien nodig - naast de reguliere inzet, inzet van politiesurveillanten in het project VAST uitdrukkelijk rekening wordt gehouden. Voor deze aanvullende politietaken voor 2003 heeft de gemeente Breda een bedrag van tweehonderdduizend euro uitgetrokken.

Breda, 17 oktober 2002