Nederlandse Vereniging voor Addison en Cushing

(advertentie)
Persbericht 3mm.nl
Forse stijging ziektekostenpremies onvermijdelijk Zorgverzekeraars Nederland - 17-10-2002

Een forse stijging van de premies voor particuliere ziektekostenverzekeringen in 2003 lijkt onafwendbaar.

Zorgverzekeraars Nederland baseert deze verwachting op de ontwikkeling van de kosten van de gezondheidszorg in 2003 die naar schatting met 10,5 procent zullen toenemen. Tegenvallende beleggingsopbrengsten en wettelijke reserveringsverplichtingen zullen ook van invloed zijn op de hoogte van de ziektekostenpremies volgend jaar. De komende weken zullen de individuele ziektekostenverzekeraars de premies vaststellen en bekend maken.

Stijgende kosten

Algemeen directeur Martin Bontje van Zorgverzekeraars Nederland licht toe: 'Elke zorgverzekeraar hanteert bij het vaststellen van de premies als uitgangspunt dat de premieopbrengsten de kosten van de verleende zorg moeten dekken'. De afgelopen jaren zijn de kosten van de gezondheidszorg en dus de ziektekostenpremies keer op keer gestegen. Volgend jaar zal dit beeld niet anders zijn. Er is echter een positieve kant. Bontje: 'Een gunstige ontwikkeling is dat we zien dat het aantal opnamen en behandelingen in de zorg aanzienlijk stijgt en dat de wachtlijsten daardoor afnemen. Deze ontwikkeling zet zich, zo verwachten de zorgverzekeraars, in 2003 versterkt voort. Meer dan voorheen zal het recht op zorg van de consument dus worden waargemaakt.' Wel houdt dit een flinke toename van de kosten in. Zo stijgen de kosten van ziekenhuiszorg met ruim elf procent. Een andere factor die de kosten opdrijft, is de immer groeiende vraag naar (nieuwe) geneesmiddelen.

Verplichte reservering

De Pensioen- en Verzekeringskamer verplicht zorgverzekeraars een grotere voorziening voor chronisch zieken te creëren. Voor de branche als geheel gaat het om een percentage van zes procent over de premieinkomsten in de jaren 2001 en 2002. De meeste zorgverzekeraars hebben deze zogeheten C-reserve vorig jaar al verder opgebouwd. Het resterende deel zal in 2003 moeten worden gefinancierd, deels via de premies.

Tegenvallende beleggingsopbrengsten

De tegenvallende beleggingsopbrengsten spelen ook de ziektekostenverzekeraars parten. Met deze opbrengsten konden de zorgverzekeraars negatieve resultaten (verhouding premie-schade) in de afgelopen negen jaren afdekken. Met het wegvallen van deze opbrengsten zal compensatie via de ziektekostenpremies onvermijdelijk zijn.

MOOZ en WTZ-bijdrage

Los van de stijgende ziektekostenpremies staat de verhoging van de wettelijke bijdragen MOOZ en WTZ. Met deze bijdragen betalen particulier verzekerden mee aan de kosten van ouderen in het ziekenfonds en de kosten van verzekerden met een standaard- en standaardpakketpolis. In de Zorgnota 2003 kondigt minister Bomhoff een stijging met 100 euro per persoon aan.

© 2001 NVACP