Ingezonden persbericht


Persbericht
Utrecht, 17 oktober 2002

Fijn stof bedreigt volksgezondheid

Milieuorganisaties pleiten voor scherper beleid

De 12 provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu bepleiten een scherper beleid voor de bestrijding van fijn stof. Deze vorm van luchtvervuiling, vooral afkomstig van dieselauto's en industriële stookinstallaties, is een ernstige bedreiging van de volksgezondheid. De feiten zijn bekend, maar de overheid doet veel te weinig. Dat blijkt uit een analyse door de milieuorganisaties*). Zij bepleiten strengere wettelijke normen, afsluiting van binnensteden voor dieselauto's en verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen in stedelijke gebieden.

Fijn stof is de verzamelnaam voor zeer kleine deeltjes roet, metaal, rubber en allerlei andere stoffen. Het huidige niveau van blootstelling veroorzaakt duizenden extra ziekenhuisopnames per jaar en aantoonbaar vervroegde sterfte. Vooral ouderen, mensen met hartklachten en aandoeningen van de luchtwegen en kinderen zijn kwetsbaar. Nederland heeft weliswaar lage emissies per hoofd van de bevolking, maar zeer hoge emissies per vierkante kilometer. De inspanningen om de uitstoot terug te dringen liggen onder het Europese gemiddelde en ons land pleit voor versoepeling van de Europese regels. Dat moet anders, aldus de milieuorganisaties.

De grootste bron van fijn stof is het wegverkeer, vooral dieselauto's. Dit verdient de hoogste prioriteit. Maatregelen die Nederland nu al kan nemen zijn de afsluiting van binnensteden voor dieselauto's en het aanbrengen van roetfilters op bussen. Ook verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen in stedelijk gebied draagt bij aan schonere buitenlucht. Scholen, ziekenhuizen, bejaardenhuizen en plekken waar kinderen buiten spelen verdienen extra bescherming. Een nieuw op te richten fonds zou gemeenten moeten helpen speciale maatregelen te nemen voor deze risicogroepen.

Ook industriële bronnen zoals raffinaderijen, energiecentrales, hoogovens en andere grote stookinstallaties moeten worden aangepakt, met technische maatregelen. De milieuorganisaties willen dat de provincies een inhaalslag maken bij de verlening milieuvergunningen om deze milieuwinst te realiseren. Andere significante bronnen van fijn stof die aanpak verdienen zijn de scheepvaart, veestallen, open haarden en allesbranders.

De Milieufederaties van Gelderland, Limburg, Noord-Holland en Zuid-Holland maken deze maand de 'fijn stof hot spots' bekend in hun provincies en doen voorstellen om deze aan te pakken.


*) 'Stof tot nadenken oproep voor een voortvarende aanpak van fijn stof in de buitenlucht', uitgave van de 12 provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en milieu, oktober 2002
Nadere informatie:
Stichting Natuur en Milieu, Marc Koene, Marijke Brunt, tel 030-2331328