Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Cateraars onzorgvuldig bij transport vliegtuigmaaltijden op Schiphol

Uit onderzoek van de Keuringsdienst van Waren (KvW), onderdeel van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), blijkt dat cateraars op Schiphol onzorgvuldig omgaan met de temperatuur van vliegtuigmaaltijden. Tijdens het transport van de plaats waar het voedsel is bereid naar het vliegtuig mag de temperatuur van de maaltijden niet meer dan 7 graden zijn. Bij hogere temperaturen bestaat het risico dat ziekteverwekkende bacteriën gaan uitgroeien waardoor een voedselinfectie veroorzaakt kan worden. De Keuringsdienst controleerde de temperatuur van 90 maaltijden bij aankomst bij het vliegtuig. Van 71 maaltijden was de temperatuur te hoog. In 16 gevallen is proces verbaal opgemaakt en 7 keer is een schriftelijke waarschuwingen gegeven. In 1 geval was de temperatuur opgelopen tot 21 graden. De betrokken cateraar en vliegtuigmaatschappij hebben ter plekke de maaltijd uit het vliegtuig gehaald en vernietigd. De KvW heeft de resultaten van het onderzoek met de cateraars besproken en afspraken gemaakt over aanpassingen in de voedselveiligheidsplannen. Uiteraard zal de KvW zal op korte termijn opnieuw gaan controleren om te kijken of de situatie is verbeterd.

Dit persbericht gaat uit onder verantwoordelijkheid van de Voedsel en Waren Autoriteit.