---

Brieven aan de Kamer
---

Werkbelevingsonderzoek bij de Koninklijke Marechaussee

16-10-2002

In de antwoorden van 11 september 2001 op de schriftelijke vragen van het lid Van t Riet over de personele problemen bij de Koninklijke marechaussee (Aanhangsel van de Handelingen 1712, vergaderjaar 2000-2001) heeft mijn voorganger toegezegd u nader te informeren over de uitkomsten van het werkbelevingsonderzoek Koninklijke Marechaussee.

Het onderzoek bestond uit een kwantitatief en een kwalitatief deel, en berustte op een model waarin de oorzaken die leiden tot verzuim en verloop worden benoemd. Het kwantitatieve onderzoek is in het voorjaar van 2001 uitgevoerd door de Universiteit van Utrecht in opdracht van de Bevelhebber der Marechaussee. De resultaten heeft u met bovengenoemde brief ontvangen. Daaruit blijkt onder meer dat in vergelijking met relevante andere organisaties in Nederland, bij de Koninklijke marechaussee sprake is van een hoge werkdruk.

Vervolgens heeft de Universiteit van Utrecht, mede op basis van de kwantitatieve resultaten, ook kwalitatief onderzoek gedaan naar de aard van storend gedrag op de werkvloer, de mate waarin het voorkomt en naar de mogelijkheden van verzuimreductie. Het rapport van dit tweede onderzoek is gereedgekomen in het eerste kwartaal van 2002. Uit het onderzoek blijkt dat desinteresse van collega´s, negativisme en roddelen de meest genoemde bronnen van ergernis vormen voor medewerkers van de marechaussee. In mindere mate worden het gedrag van leidinggevenden, seksisme, discriminatie, egoïsme en betweterigheid genoemd als storend gedrag op de werkvloer. De onderzoekers concluderen dat tussen de brigades en andere werkeenheden grote onderlinge verschillen bestaan in de mate van ergernis over de genoemde gedragingen. Sekse, leeftijd, rang of type aanstelling hebben geen noemenswaardige invloed op deze ergernissen.

Uit het onderzoek naar de mogelijkheden van verzuimreductie blijkt dat veel medewerkers van de marechaussee denken dat het verzuim omlaag kan door meer persoonlijke aandacht en een beter personeelsbeleid. Andere suggesties van de medewerkers zijn verscherping van controle en verbetering van de arbeidsomstandigheden.

De Bevelhebber der Marechaussee heeft de resultaten van beide onderzoeken in brede kring bekendgemaakt, ook op de werkvloer. Voor commandanten, verantwoordelijk voor de personeelszorg, zijn vervolgens workshops georganiseerd en methoden en technieken aangereikt om in de praktijk verbeteringen te bereiken. De resultaten van het onderhavige onderzoek worden gebruikt bij de reeds in gang gezette verbetering van het personeelsbeleid.

De Minister van Defensie

Nieuws Ministerie van Defensie