Het Nederlandse Rode Kruis

16 oktober 2002
Eindmanifestatie Stop Gebruik Kindsoldaten

Doel van de campagne Stop Gebruik Kindsoldaten is om het Nederlandse publiek, vooral jongeren, bewust te maken van de situatie van kindsoldaten wereldwijd. Het afgelopen jaar is in tien Nederlandse steden actie gevoerd.

Onderdeel van de eindmanifestatie in Den Haag was onder andere een nationaal Lagerhuisdebat onder leiding van Bas Westerweel. Daarna trokken de deelnemers de stad in, richting het Haagse gemeentehuis en de Ministerie van Defensie. De staatssecretaris van Defensie, Cees van der Knaap, mocht uiteindelijk de twee meter hoge bal, het symbool van de actie, in ontvangst nemen. Meer dan 150.000 verzamelde handtekeningen werden aangeboden aan ambassades van diverse landen.

Op dit moment zijn er 300.000 kindsoldaten wereldwijd. Pita Schimmelpenninck van het Rode Kruis: "De situatie van deze kinderen is schrijnend. Sommige kinderen zijn het leger of de rebellengroep ingedreven door armoede, veel van deze kinderen zijn gedwongen deel te nemen aan de strijd. De rechten van deze kinderen worden dagelijks geschonden."

In internationale wetgeving, waaronder het humanitair oorlogsrecht, is vastgelegd dat kinderen onder de 15 jaar niet mogen worden gerekruteerd door de krijgsmacht of worden ingezet bij een gewapend conflict. De deelnemende organisaties willen dat deze leeftijdsgrens wordt verhoogd naar 18 jaar, ook in Nederland. Kindsoldaten moeten worden vrijgelaten en meer hulp krijgen. Het Rode Kruis blijft zich inzetten tegen het gebruik van kindsoldaten.

Meer informatie:

* www.kindsoldaten.nl

* over het humanitair oorlogsrecht