AutoRai

17-10-2002

Audi A2 wint hoogste Duitse designprijs

De Audi A2 kreeg onlangs van de Duitse Bondspresident Johannes Rau de Designpreis der Bundesrepublik Deutschland 2002 toegekend. Dit gebeurde ter gelegenheid van de opening van de Frankfurter herfstbeurs Tendence.

Al met al ontvingen drie uitstekend vormgegeven producten deze designprijs. Zestien andere producten, waaronder de Audi A4, kregen als finalisten van deze wedstrijd een eervolle vermelding.

Het juryrapport luidt als volgt: Aërodynamisch consequent geoptimaliseerd en voorzien van een lichtgewicht aluminium carrosserie presenteert Audi met de A2 het One-Box-concept in een compacte, moedige en karakteristieke vorm. Tevens is het prachtige interieur toonaangevend in zijn klasse.

Gerhard Pfefferle, hoofd design bij Audi AG: Met de A2 krijgt Audi na de A4 Avant en de A3 voor de derde keer de hoogste Duitse designprijs toegekend. Het Audi-ontwerpteam en ik zijn trots op deze onderscheiding. Het design is een reflectie van de visuele kracht van onze onderneming. Ook de toekomstige Audi-modellen worden consequent verder ontwikkeld, waarbij hun ontwerp niet alleen door sportiviteit en emotionaliteit zal worden gekenmerkt, maar ook door bijzondere elegantie en functionaliteit.

De Designpreis der Bundesrepublik geldt als de hoogste onderscheiding op het gebied van design in Duitsland. Hij werd in 1992 door de toenmalige Bondsminister van Economische Zaken als officiële designprijs in het leven geroepen en moet de ontwikkeling van het industriële design in Duitsland aanschouwelijker maken. Designpreis der Bundesrepubliek Deutschland is overigens de officiële nieuwe naam voor wat vroeger de Bundespreis Produktdesign en Förderer des Design heette. Hij wordt het ene jaar aan producten en het andere jaar aan personen toegekend.

Alleen producten die al eerder ontwerpprijzen hebben gewonnen kunnen deelnemen aan de wedstrijd voor de Designpreis der Bundesrepublik. De Audi A2 heeft reeds talrijke prijzen behaald, waaronder de Product Design Award van het Industrie Forum Design Hannover en de Innovationspreis der deutschen Wirtschaft. De Audi A4 ontving onder meer de red dot award: product design 2001 van het Design-Zentrums Nordrhein-Westfalen.