Provincie Limburg

Provincie Limburg stelt eigen cultuurprijs in (283)

Gedeputeerde Staten hebben besloten een eigen Limburgse cultuurprijs in te stellen. De Limburgse cultuurprijs wordt in vier categorieën uitgereikt : Jongerencultuur, Amateurkunsten, Professionele kunsten/jong cultureel ondernemerschap en tenslotte een Jongerenpublieksprijs. Voor iedere categorie bedraagt de prijs 5.000,-. "Door het instellen van een eigen Limburgse Cultuurprijs willen wij niet alleen mensen stimuleren om met cultuur bezig te zijn, maar ook de Provincie profileren als stimulator van cultuur", aldus verantwoordelijk gedeputeerde Martin Eurlings.

De uitreiking van de Provinciale Cultuurprijs Limburg vindt tweejaarlijks plaats, voor de eerste maal begin 2003. Tijdens een grote publieksmanifestatie in het Gouvernement kunnen per categorie drie genomineerden zich presenteren, waarna de definitieve winnaars bekend worden gemaakt.
De nominaties worden bepaald door een drietal vakjury's. Tijdens de publieksmanifestatie bepaalt een breed samengestelde algemene jury de prijswinnaar per categorie uit de genomineerden. Naast deze algemene jury is er een speciale jongerenjury (niet ouder dan 20 jaar) die de 'Jongerenpublieksprijs Limburg' toekent. De jongerenjury is niet gebonden aan genomineerden, maar kan hier wel uit putten.

Via de media en de provinciale website worden in november de criteria bekend gemaakt voor deelname aan de Provinciale Cultuurprijs. De Provincie Limburg draagt op dit moment al bij aan verschillende prijzen op cultureel gebied. Gedeputeerde Staten hebben besloten deze bijdragen over het algemeen te continueren.
17-10-2002 12:13