Provincie Limburg

Watersysteemverkenning: ecologisch herstel beken in 2018 (284)

Om het ecologisch herstel van watersystemen een stevige impuls te geven, heeft de Provincie Limburg samen met de waterschappen, Rijkswaterstaat en de Dienst Landelijk Gebied de Watersysteemverkenning Limburg ontwikkeld. De verkenning brengt in kaart hoe de Limburgse beken nu ecologisch functioneren. De verkenning bevat ook indicatoren voor de evaluatie van het waterbeleid en verschillende regionale streefbeelden voor het huidige en toekomstige water-beleid. De Watersysteemverkenning vormt hiermee een basis voor de invoering van de europese Kaderrichtlijn Water. Die bepaalt dat alle watersystemen in 2015 in een 'goede ecologische toestand' moeten zijn.

Uit de Watersysteemverkenning Limburg blijkt dat de beken ten westen van de Maas momenteel een vrij lage ecologische kwaliteit hebben. De meeste beken zijn hier verontreinigd en bovendien rechtgetrokken en voorzien van stuwen.
In Oost- en Zuid-Limburg is de situatie beter. Er zijn diverse beken van een matige ecologische kwaliteit, maar ook beken met een hoge ecologische kwaliteit, zoals natuurlijke bronlopen, venige beekjes en bovenlopen in grote natuurgebieden. In die regio zijn er minder kunstmatige ingrepen geweest in het beekverloop en komen stuwen vrijwel alleen voor bij water-molens. Wel komen hier beken voor met overkluizingen of met een betegelde bedding. De waterkwaliteit in allerlei beken, deels grensoverschrijdend, is echter onvoldoende.

Herstel
In het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) richt de Provincie het ecologisch herstel in eerste instantie op de beken met een specifiek ecologische functie, gelegen in de Provinciale Ecologische Structuur (PES). Voor dit herstel zijn in de Watersysteem-verkenning ecologische streefbeelden ontwikkeld, die de ontwikkelingsrichting aangeven voor behoud en herstel van de kenmerkende planten en dieren van de Limburgse beken. De verkenning bevat hiervoor twee scenarios en realisatietermijnen. Eén scenario hoort bij de POL-ambities op het gebied van water, natuur en milieu, en kent een realisatietermijn die gelijk loopt met die van de PES: 2018. Het andere scenario kent een hoger ambitieniveau en een langere realisatietermijn: 2030. Gedeputeerde Staten beschouwen het scenario 2018 als richtinggevend voor het uitwerken van de beheerplannen van de waterschappen, het invoeren van de Kaderrichtlijn Water en het uitwerken van diverse beekherstelprojecten. Die worden in de komende jaren opgezet om het ecologisch functioneren van de Limburgse beekdalen te herstellen. Met behulp van de Water-systeem-verkenning Limburg houden de Limburgse wateroverheden samen zicht op de effectiviteit van beleid en uitvoering.
17-10-2002 14:42