Socialistische Partij

Laatse peiling: SP van 9 naar 16 zetels

17-10-2002 * Direct na de val van het kabinet is door Maurice de Hond in opdracht van 'Stem van Nederland' een onderzoek gehouden over deze crisis en wat er verder moet gebeuren. Meer dan 1200 mensen zijn ondervraagd. Zijn bevindingen: CDA kan met VVD en met PvdA op dit moment een meerderheid behalen. Van de overige partijen valt met name SP in positieve zin op.

De grote winnaars zijn op dit moment CDA (+8), SP (+7), PvdA (+5) en VVD (+4).


- De kiezers vinden in meerderheid (62%) dat tot aan de verkiezing CDA en VVD een rompkabinet moeten vormen zonder de LPF. Wel vindt een meerderheid dat LPF aan de volgende verkiezingen weer mee moet gaan doen (52%).

- Als Heinsbroek een eigen partij zou starten zegt maar 1% zeker op hem te gaan stemmen en 2% waarschijnlijk wel. Dat zijn vrijwel alleen mensen die in mei 2002 LPF hebben gestemd.

- Wouter Bos wordt gezien als de beste kandidaat voor de PvdA. Een kwart der Nederlanders overweegt op deze partij te stemmen als hij de lijsttrekker is. Maar de winst zal vooral van links komen.
- De meest gewenste regeringscombinatie na de aanstaande verkiezingen is CDA+VVD (40%). Een combinatie waarin CDA en PvdA zitten (al dan niet met Groen Links erbij) komt op 31%. Cruciaal hierbij is dat de LPF kiezers voor 51% voor een combinatie van CDA en VVD zijn en maar voor 13% een kabinet willen met CDA en PvdA erin. Dat houdt in dat als bij de aanstaande verkiezingen de inzet zal zijn of CDA+VVD kunnen doorregeren deze ex-LPF kiezers in hoge mate CDA of VVD zullen gaan stemmen.

De zetelverdeling zou zijn:

CDA van 43 naar 51
LPF van 26 naar 4
VVD van 24 naar 28
PvdA van 23 naar 28
Groen Links van 10 naar 12
SP van 9 naar 16
D66 van 7 naar 4
CU blijft op 4
SGP blijft op 2
LN van 2 naar 1

Overige bevindingen:


- De schuld van de val wordt door de kiezers gelegd bij Heinsbroek (70%), Bomhoff (68%) en Wijnschenk (53%). De LPF kiezers leggen de schuld meer bij Bomhoff (53%) dan bij Heinsbroek (44%). 91% legt de schuld bij de LPF. Bij de LPF-kiezer is dat 81%.
- 55% der kiezers denkt dat deze crisis niet was gebeurd als Fortuyn nog had geleefd. Bij de LPF is dat 94%.

- 56% der kiezers vond het ongepast dat gisteravond de Ministerraad bijeen is gekomen.

- 56% vindt dat Balkenende eerder had moeten ingrijpen. Maar men is het oneens met de stelling dat hij nooit aan dit kabinet had moeten beginnen. 87% vindt dat hij niet anders kon.

- Het vertrouwen in Balkenende is verder gedaald. Stond het begin september nog op 6.5, afgelopen weekend stond het op 6.0 en inmiddels is het gedaald naar 5.5.

- De meest gewenste regeringscombinatie na de aanstaande verkiezingen is CDA+VVD (40%). Een combinatie waarin CDA en PvdA zitten (al dan niet met Groen Links erbij) komt op 31%. Cruciaal hierbij is dat de LPF kiezers voor 51% voor een combinatie van CDA en VVD zijn en slechts 13% een kabinet willen met CDA en PvdA erin. Dat houdt in dat als bij de aanstaande verkiezingen de inzet zal zijn of CDA+VVD kunnen doorregeren deze ex-LPF kiezers in hoge mate CDA of VVD zullen gaan stemmen.