PRESSRELEASE

GM en Daewoo ronden bezittingen overdracht af


-- Nieuw bedrijf klaar om van start te gaan
Seoel/Zürich. General Motors Corporation, Daewoo Motor Company en de Korea Development Bank, optredend namens het Daewoo Motor Creditors Committee, hebben vandaag de overdracht aangekondigd van bepaalde bezittingen van Daewoo Motor Company naar een nieuw automobielconcern, genaamd GM Daewoo Auto & Technology Co. (GM Daewoo).

De overdracht van bezittingen markeert de opstart van het nieuwe bedrijf die volgt na de definitieve overeenkomst, welke eerder dit jaar, op 30 april, tussen de partijen is getekend. En tevens na de goedkeuring van het reorganisatieplan van Daewoo Motor Company door het Gerechtshof van Incheon op 30 september 2002. GM, Suzuki Motor Corp., Sjanghai Automotive Industry Corp. (SAIC) en de crediteuren zullen de aandeelhouders zijn van GM Daewoo.

Het nieuwe bedrijf zal drie productiefaciliteiten en in totaal negen overzeese verkoopkantoren bezitten en besturen, waaronder de Daewoo vestigingen in Oostenrijk, de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Italië, Puerto Rico, Spanje, Zwitserland, alsmede Daewoo's Europese onderdelenorganisatie in Nederland nabij Breda. De productiefaciliteiten zijn gevestigd in Changwon en Kunsan, Zuid Korea, en in Hanoi, Vietnam. Ook de design-, engineering-, research & development-, verkoop-, marketing- en administratieve divisies in Bupyong, Zuid Korea, maken deel uit van de overname.

De fabriek van Daewoo Motors in Bupyong, Zuid Korea, zal overgaan in een nieuwe onderneming, Daewoo Inchon Motor Company, en zal gedurende tenminste zes jaar voortgaan met het leveren van auto's, motoren, transmissies en componenten aan GM Daewoo. De overeenkomst voorziet in een optie voor GM Daewoo om dit bedrijf in bezit te verwerven op ieder gewenst moment gedurende die zes jaar. Producten van GM Daewoo zullen uiteindelijk wereldwijd in meer dan tachtig landen op de markt worden gebracht.
Andere bezittingen, vestigingen, projecten, schulden en verplichtingen, die geen deel uitmaken van de definitieve overnameovereenkomst, zullen toebehoren aan de crediteuren van Daewoo Motor Company.

Nick Reilly zal optreden als President en Chief Executive Officer van de nieuwe onderneming. 'Dit is de dag waarop iedereen zo lang heeft gewacht,' verklaarde Reilly. 'GM Daewoo beschikt over een indrukwekkend personeelsbestand, een opwindend modelprogramma, betrouwbare toeleveranciers en een goed businessplan. Nu kunnen we doorgaan om van dit bedrijf een groeiende, competitieve onderneming te maken.'

Volgens Reilly is een Board of Directors vergadering gepland voor maandag 28 oktober aanstaande, waarbij de nieuwe onderneming officieel zal worden opgericht, het nieuwe directieteam zal worden voorgesteld en de nieuwe corporate identity zal worden onthuld. Wanneer de definitieve kapitaalinjectie is afgerond, is het de bedoeling dat General Motors 42,1 procent van de aandelen van het nieuwe bedrijf zal bezitten, terwijl de crediteuren van Daewoo een aandeel van 33 procent zullen verwerven. Suzuki zal een belang van 14,9 procent in GM Daewoo krijgen en SAIC zal de resterende 10 procent in GM Daewoo verwerven.

GM Daewoo Europe

Teneinde de activiteiten van de overzeese vestigingen in Europa te kunnen coördineren, zet GM Daewoo een eigen European Operations Center op in Zürich, Zwitserland. Executive in Charge van GM Daewoo Europe is Erhard L. (Hardy) Spranger. Het Europese GM Daewoo kantoor zal nauw samen moeten gaan werken met GM Europe om de kansen voor de nieuwe onderneming optimaal te kunnen benutten.

In aanvulling op de verworven overzeese verkooporganisaties als onderdeel van de mondiale transactie, zal GM Daewoo twee nieuwe bedrijven oprichten, in Luton, Engeland, en Boedapest, Hongarije, teneinde GM Daewoo op de markten van zowel Engeland als Centraal en Zuidoost Europa te vertegenwoordigen.

Bijna tegelijkertijd met de oprichting van de nieuwe onderneming is de één miljoenste Daewoo in West Europa, een Matiz, overhandigd aan zijn nieuwe eigenaar in Oostenrijk. 'Een fantastische prestatie,' vindt Hardy Spranger. 'Ik ben ervan overtuigd dat wij met GM Daewoo in Europa grote successen kunnen behalen. Met de volledig nieuwe Kalos reeds op de markt en andere nieuwe modellen en motoren die spoedig zullen worden gelanceerd, zullen wij in staat zijn onze klanten opwindende producten aan te bieden die exceptioneel veel waar voor hun geld bieden.'

Hoofddorp, 17 oktober 2002