Politie Zaanstreek-waterland

13:52 16-OKT-02
LOC: EDAM, ZUIDPOLDERZEEDIJK

Inbraak zeilboot
Tussen 8 en 16 oktober werd er ingebroken in een houten zeilboot in een jachthaven. Men heeft met geweld de kajuitdeur opengeduwd. Men nam twee zwemvesten en zeiljassen weg, alsmede een Nederlandse vlag.


**
14:06 16-OKT-02
LOC: ZAANDAM, KRUISING WESTZIJDE KLOKBAAI

Bromfietser breekt been
Een 32-jarige bromfietser uit Wormerveer brak zijn rechterbeen na een aanrijding. Het slachtoffer passeerde een naar links voorgesorteerde auto, bestuurd door een 43-jarige automobilist uit Zaandam, aan de linkerzijde. Op dat moment sloeg de Zaandammer linksaf in de richting van de Klokbaai, waarna de bromfietser tegen de linkerzijkant van de auto reed en ten val kwam.


**
17:17 16-OKT-02
LOC: ZAANDAM, SYMON SPIERSWEG

Verdachten aangehouden met vals geld
Een 35-jarige man uit Zaandam en een 22-jarige vrouw uit Purmerend werden in een bouwmarkt aangehouden, omdat zij met valse biljetten van ¤ 50 wilden betalen. De vervalsingen kwamen aan het licht bij een controle aan de kassa. Beide verdachten zijn in verzekering gesteld.


**
17:37 16-OKT-02
LOC: ZAANDAM, BRANDARIS

Auto gestolen
Tussen dinsdagavond en woensdagmiddag werd een personenauto gestolen. Het betreft een paarse Volkswagen Golf met het kenteken JJ-BP-39. De auto was voorzien van sportvelgen en spoilers voor en achter.


**
18:41 16-OKT-02
LOC: ZAANDAM, HOF VAN ZAENDEN

Woning overhoop gehaald
Vermoedelijk in de nacht van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een flatwoning. Men brak de voordeur open en haalde de hele woning overhoop. Er wordt in ieder geval een DVD speler vermist. De bewoners waren niet thuis.


**
00:09 17-OKT-02
LOC: ZAANDAM, K KANSTRAAT

Tweede inbraak in zelfde bedrijf
In de afgelopen nacht werd wederom ingebroken in een printbedrijf. Dat was ook gebeurd in de nacht van dinsdag op woensdag. Toen nam men drie computers weg. Nu heeft men een raam aan de zijkant van het pand opengebroken en nam men een computerkast weg. Deze werd op 16 oktober geplaatst ter vervanging van de eerder gestolen computers.


01:16 17-OKT-02
LOC: ZAANDAM, HEINSIUSSTRAAT

Heler krijgt berouw
Een 31-jarige man uit Zaandam waarschuwde de politie, dat er gestolen goederen in zijn woning aanwezig waren. Op zijn aanwijzing trof de politie twee plasma schermen, een DVD thuisbioscoop, diverse digitale fotocamera's, een videocamera, een TFT scherm en een beamer aan. De goederen zouden daar door zijn elders wonende broer zijn geplaatst, om ontdekking door de politie te voorkomen. De man werd aangehouden wegens vermoedelijk heling en aan het politiebureau ingesloten. De goederen werden in beslag genomen. Naar de herkomst daarvan is een onderzoek ingesteld.


**

01:52 17-OKT-02
LOC: ZAANDAM, GEDEMPTE GRACHT

Verdachten van vernieling aangehouden
Op aanwijzing van een getuige werden afgelopen nacht twee 18-jarige jongens uit Zaandam aangehouden wegens een vernieling. De getuige had gezien, dat de jongens de belettering van een neonreclame van een winkel aan het vernielen waren. Hij had daar wat van gezegd, maar de jongens gingen gewoon door. Daarop belde hij de politie en wees hun de jongens aan, die nog ter plaatse waren. Eén van hen ging er vandoor, maar de achtervolgende agent kon harder lopen en vatte hem alsnog in de kraag. Intussen bemoeide een andere jongen zich met de aanhouding van de andere verdachte en belemmerde de agenten in hun werkzaamheden. Daarop werd ook die jongen aangehouden, waarbij hij zich hevig verzette. Uiteindelijk werd hij geboeid en in een politieauto geplaatst. Terwijl de agenten bezig waren de zaak af te handelen heeft iemand kans gezien deze jongen uit de politieauto te laten ontsnappen, waarna beiden er vandoor gingen. Zij konden tot op heden niet worden achterhaald. De andere verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en aldaar ingesloten. Naar de identiteit van de ontsnapte verdachte is een onderzoek ingesteld.


**
04:31 17-OKT-02
LOC: EDAM, MOLENWERF

Woninginbraak mislukt door alarm
Nadat inbrekers gaatjes hadden geboord in een raam aan de voorzijde van een woning, ging het alarm af, toen zij dit raam wilden openen. De bewoners lagen boven te slapen en werden wakker van het alarm. Toen men polshoogte ging nemen ontdekte men de poging tot inbraak. De daders waren echter al reeds verdwenen.


**
10:04 17-OKT-02
LOC: ZAANDAM, TUINIERSSTRAAT

Eigenaar houdt autokraker aan
Een 35-jarige man uit Wormerveer werd door de eigenaar van een auto, waarin de man vermoedelijk aan het inbreken was, aangehouden en later aan de gewaarschuwde politie overgedragen. De eigenaar zag de verdachte in een verbroken portierraam van zijn auto hangen, terwijl deze bezig was de radio daaruit te stelen. De verdachte werd ingesloten. Bij een eerste verhoor bekende hij dat hij ook bij een andere auto had geprobeerd de radio te stelen, doch dat dit hem niet was gelukt.


**

17-OKT-02
LOC: ZAANDAM, GEDEMPTE GRACHT, WESTZIJDE

Pas op voor zakkenrollerstruc!
Ook op deze donderdagochtend en begin van de middag (marktdag) werd bij de politie weer verschillende malen aangifte van zakkenrollen gedaan. In alle gevallen werden portemonnees uit tassen of zakken gerold. Er is een duo bezig waarvan één man een klant in een winkel in gebrekkig Nederlands of in het Engels iets vraagt over een artikel. Aldus afgeleid ziet een tweede man kans de portemonnee van de klant te rollen. Ook wordt er wel Spaans gesproken. Alleen van de eerste man is bekend dat deze een licht getinte huidskleur heeft, ongeveer 20 jaar is en 1.70 m lang. Hij heeft zwart haar en droeg kort bruin/beige jack, daaronder een donkere trui en verder een spijkerbroek. Er zijn echter meerdere, ook vrouwelijke, zakkenrollers actief. Met de komende feestdagen in zicht en daarmee gepaard gaande drukte bij de winkels, adviseert de politie een ieder om portemonnees, waardepapieren en identiteitsdocumenten zodanig diep weg te stoppen, dat deze niet kunnen worden gerold zonder dat u dat merkt. Ritssluitingen en drukknopen houden zakkenrollers niet tegen en vormen dus een onvoldoende beveiliging!


**
Verkeershandhaving

J. van der Molen
Telefoon (075) 687 40 80
Fax (075) 687 33 59
Nr. vht-171002

Streng toezicht op gordeldraagplicht
Het verkeershandhavingsteam van de politie, dat anderhalf jaar geleden is opgericht om een belangrijke bijdrage te leveren aan het vergroten van de regionale verkeersveiligheid, ziet streng toe op het dragen van de gordel op zowel de voor- als achterbank. De gordeldraagplicht is naast snelheid, roodlicht, alcohol en helmdraagplicht, één van de vijf speerpunten van het team. In de maanden januari tot en met september van dit jaar zijn er in de regio Zaanstreek-Waterland in totaal ruim 3.000 inzittenden betrapt op het niet dragen van de gordel. Tijdens de controles kwam het regelmatig voor dat, vooral binnen de bebouwde kom, kinderen "los" op de achterbank werden vervoerd. Veel mensen beseffen dan ook niet dat dit gedrag zelfs bij lagere snelheden levensgevaarlijk kan zijn. Bij een botsing met een snelheid van slechts twintig km per uur wordt de persoon op de achterbank al met zo'n grote kracht naar voren geslingerd dat het slachtoffer met zijn hoofd tegen de voorruit belandt. Het dragen van de gordel op de achterbank kan dus een hoop leed voorkomen; volgens de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) kan het in Nederland op jaarbasis 47 doden en 240 zwaargewonden besparen. Daarnaast hebben testen bewezen dat door de gordel te dragen, de kans op ernstig letsel bij een botsing met veertig procent afneemt. Bestuurders en passagiers die worden aangehouden omdat zij de gordel niet om hebben, kunnen rekenen op een boete van veertig euro. De passagier is zelf verantwoordelijk voor de draagplicht en ontvangt dus ook de boete. Voor kinderen tot en met twaalf jaar geldt dat de bestuurder verantwoordelijk is voor de boete. Woensdag werd in Wormerveer en in Zaandam een aantal controles gehouden. In Wormerveer werden vier bestuurders op de kruising van de Kerkstraat en de Provincialeweg N246 aan de kant gezet. Twee bestuurders die wel hun gordel droegen kregen ook een boete; de een wegens het negeren van het rode licht en de ander omdat hij telefoneerde tijdens het rijden. In Zaandam ontvingen acht mensen die 's morgens zonder gordel over de Zuidervaart of De Watering reden, een boete. Ook werd hier op snelheid gelet. Twee bestuurders werden bekeurd omdat zij harder reden dan de toegestane 50 km per uur. De snelste reed met 67 km per uur over De Watering. Ten slotte werd ook op de A8, tijdens een rijdende controle, zes keer een boete uitgedeeld aan mensen die geen autogordel droegen.

19:00-21:30 16-OKT-02
PURMEREND, VERZETSLAAN/ PURMERSTEENWEG
Nuchtere bestuurders
Bestuurders die woensdagavond tussen zeven uur en halftien over de Verzetslaan of de Purmersteenweg in Purmerend reden, werden verrast door een alcoholcontrole. Medewerkers van het verkeershandhavingsteam namen bij 137 passanten een blaastest af. Allen konden daarna weer snel hun weg vervolgen want geen van de bestuurders had (teveel) gedronken.

07:20-11:30 16-OKT-02
WIJDEWORMER, PROVINCIALEWEG
10:10-12:00 16-OKT-02
ZAANDIJK, PROVINCIALEWEG ZAANDAM-CASTRICUM
13:00-14:30 16-OKT-02
ASSENDELFT/WORMERVEER, PROVINCIALEWEG PURMEREND-BUITENHUIZEN (N246) Snelheidscontroles
Woensdagochtend werd op een aantal ongevalgevoelige wegen een snelheidscontrole gehouden. Met het dagelijkse toezicht wil de politie bereiken dat het aantal hardrijders op deze trajecten blijvend daalt, zodat een veiligere verkeerssituatie ontstaat.Op de Provincialeweg (80 km per uur) in Wijdewormer (afslag A7, richting Zaanse Schans) reed 3% van alle bestuurders te hard, de snelste reed 31 km per uur te hard. Op de Provincialeweg Zaandam-Castricum werd in Zaandijk 1% van alle voertuigen op de foto gezet. In Assendelft en in Wormerveer, op de Provincialeweg N246, bedroeg het overschrijdingspercentage 's middags vijf procent. De hoogste snelheid werd in Wormerveer gemeten en bedroeg 141 km per uur.

00:10 17-OKT-02
ZAANDAM, THORBECKEWEG
Met drank op achter het stuur
Een 39-jarige bestuurder uit Hoofddorp werd tijdens een alcoholcontrole op de Thorbeckeweg betrapt op het rijden onder invloed. De adem van de man rook sterk naar alcohol. Nadat de man een blaastest had gedaan, was het vermoeden van de politieagenten bevestigd. De bestuurder werd meegenomen naar het politiebureau waar een nauwkeurige ademanalysetest uitwees dat de man twee keer zoveel alcohol (1,0 o/oo) op had als is toegestaan. De man kreeg een rijverbod van vier uur, een boete en een proces-verbaal.


---