Inspectie voor de Gezondheidszorg


Donderdag 17 oktober 2002

IGZ: 0900-NUMMERS MOGEN TOEGANKELIJKHEID HUISARTSEN NIET BEPERKEN

Naar aanleiding van de het toenemend gebruik van 0900-nummers door huisartsen heeft Inspecteur-Generaal voor de Gezondheidszorg Herre Kingma heden een circulaire aan alle huisartsen in Nederland gestuurd. Hieronder de tekst van de circulaire:

"De Inspectie voor de Gezondheidszorg constateert dat er huisartsen zijn die overgaan op het gebruik van 0900-nummers. De inspectie wijst u er, met de Landelijke Huisartsen Vereniging, nogmaals op dat 0900-nummers niet mogen leiden tot een beperking in de toegankelijkheid van de huisartsenzorg. Indien toch wordt overgegaan tot aanschaf van een 0900-faciliteit, dient de praktijk eveneens via een regulier telefoonnummer voor het standaard beltarief bereikbaar te zijn.

Gebruikmaking van 0900-nummers in de huisartsenpraktijk kán goede mogelijkheden bieden voor de informatievoorziening en bereikbaarheid. Voor veel patiënten blijkt het echter problematisch om via deze 0900-nummers de huisarts te bereiken. Ook kan de kostenverhoging die het gebruik van een dergelijk servicenummer voor de patiënt met zich meebrengt, leiden tot een aantasting van de toegankelijkheid. De inspectie wil u erop wijzen dat hogere kosten als gevolg van een andere wijze van praktijkvoering voor rekening van de huisarts zijn en niet kunnen worden doorberekend aan de patiënt. Ook de patiënt die geen gebruik wil of kan maken van 0900-nummers moet telefonisch toegang tot de huisarts kunnen krijgen.

Naar aanleiding van een aantal calamiteiten heeft de Inspectie in april jl. het bestuur van de Landelijke Huisartsen Vereniging meegedeeld dat er in de huisartsenzorg geen drempels mogen worden opgeworpen in de toegankelijkheid voor de patiënt. Per 7 juni 2002 heeft de LHV dat standpunt overgenomen en aan haar leden kenbaar gemaakt via de LHV-website en de ledenbrief met de volgende tekst:
"Het gebruik van 0900-nummers mag niet leiden tot vermindering van de toegankelijkheid of een duurder tarief naar huisartsvoorzieningen. Binnen de huidige werkwijze van individueel werkzame en samenwerkende huisartsen, en met name sinds de snelle groei van het aantal huisartsenposten in ons land, is het gebruik van 0900-nummers snel toegenomen. Het LHV Bestuur is van mening dat reguliere huisartsenzorg in principe toegankelijk moet zijn voor een regulier telefoontarief (....)."
Het LHV Bestuur adviseert om bij gebruikmaking van 0900-nummers óók een regulier telefoonnummer open te houden c.q. open te stellen voor de huisartsenpraktijk en dienstenstructuur.

Ik ga er vanuit dat u uw praktijkvoering inricht volgens de in deze circulaire genoemde uitgangspunten."


-0-0-0-




Inspectie voor de Gezondheidszorg