Inspectie voor de Gezondheidszorg


Donderdag 17 oktober 2002

IGZ: Kwaliteitsbeleid voor scopen in ziekenhuizen noodzakelijk

Naar aanleiding van diverse incidenten door onvoldoende reiniging en desinfectie van flexibele scopen heeft Inspecteur-Generaal voor de Gezondheidszorg Herre Kingma heden een circulaire aan alle algemene en academische ziekenhuizen in Nederland gestuurd. Hieronder de tekst van de circulaire:

"In alle ziekenhuizen worden scopen gebruikt voor diagnostische en therapeutische toepassingen. Omdat scopen worden toegepast bij verschillende patiënten, is het van belang dat reiniging, desinfectie en/of sterilisatie op een adequate wijze plaatsvindt ter voorkoming van overdracht van micro-organismen.

Bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg worden regelmatig incidenten gemeld die het gevolg zijn van onvoldoende reiniging en desinfectie van flexibele scopen. De problemen betreffen met name de verwisseling van desinfectans met reinigingsmiddel. Daarnaast blijkt dat - door het ontbreken van een vrijgifteprocedure - verkeerd uitgevoerd onderhoud niet wordt opgemerkt voor de apparatuur weer in gebruik genomen wordt.

De Kwaliteitswet Zorginstellingen bepaalt dat zorgaanbieders verantwoorde zorg leveren. De Inspectie wijst op grond daarvan de directies van instellingen op hun verantwoordelijkheid. Voor de concrete invulling van deze verantwoordelijkheid worden ziekenhuizen geacht gebruik te maken van in het veld opgestelde normen en richtlijnen. De Werkgroep Infectiepreventie heeft in WIP richtlijn 21b de professionele standaard beschreven op het gebied van reiniging en desinfectie van scopen. Daarmee kunnen de risico"s beperkt worden binnen vastgestelde marges.

De Inspectie verwacht van de instellingen dat zij maatregelen nemen, die leiden tot een adequaat systeem van kwaliteitsborging. Met name dient aandacht te worden besteed aan de in-proces controle en de vrijgifteprocedure na onderhoud en reparatie. Daarnaast vraagt de Inspectie de instellingen een sluitend systeem te implementeren waarbij men verwisseling van containers voorkomt door het uitvoeren van een dubbelcheck. Betrokken medewerkers dienen hiervoor geautoriseerd te zijn.

In 2000 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg een rapport uitgebracht over de reiniging en desinfectie van flexibele scopen. De hierboven geschetste problemen zijn daarin uitvoerig aan de orde gekomen. De Inspectie zal in 2003 een follow-up onderzoek uitvoeren naar de implementatie van de aanbevelingen van deze circulaire en het rapport in de ziekenhuizen."


-0-0-0-