Gemeente Apeldoorn

Gemeente Apeldoorn gaat door met inzetten van Melkertbanen

Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Apeldoorn is niet van plan te stoppen met het inzetten van Melkertbanen. Het College zal demissionair-staatssecretaris Rutte van het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid een brief sturen waarin zij krachtig protesteert tegen de voorgenomen bezuinigingen op deze banen.

Begin september kondigde het kabinet forse bezuinigingen aan op de twee regelingen voor gesubsidieerde arbeid, de Wet inschakeling werkzoekenden (Wiw) en de In- en doorstroombanen (ID of voormalige Melkertbanen). Het kabinet wil het aantal van deze gesubsidieerde banen met 25% verminderen. Het College van B&W van de gemeente Apeldoorn is niet van plan zich zomaar neer te leggen bij deze bezuinigingen en heeft besloten gewoon door te gaan met het invullen van de huidige ID- en Wiw-banen. Deze banen zijn in veel gevallen van groot belang voor de Apeldoornse samenleving en zijn ook altijd bedoeld geweest als structurele werkgelenheid. Bovendien vindt het College deze banen heel belangrijk als mogelijke opstap voor uitkeringsgerechtigden om aan regulier werk te komen. Juist in deze tijd, waarin de economische vooruitzichten minder worden en de toelatingseisen voor de WW en WAO strenger worden, verwacht het College een grotere instroom in de bijstand en is de mogelijkheid van gesubsidieerde arbeid hard nodig.

Het College zal haar standpunt in een brief aan staatssecretaris Rutte verduidelijken en krachtig aandringen op het terugdraaien van de voorgenomen bezuinigingen.

De ID- en Wiw-regelingen voorzien in banen waarbij de werkgever langdurig werklozen en uitkeringsgerechtigden in dienst neemt en daarvoor een loonkostensubsidie ontvangt. Veelal betreft het banen in de publieke sector, zoals openbare orde en veiligheid (bijvoorbeeld stadswachten), beheer openbare ruimte, kinderopvang en onderwijs, en banen in de zorgsector, zoals jeugdhulpverlening, opvang dak- en thuislozen, kindertehuizen, ziekenhuizen en bejaardenoorden.

© 1996-2002 - Gemeente Apeldoorn - Disclaimer
Webserver: 1