Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Komende jaren extra aandacht voor rampenbeheersing en brandweer

17 oktober 2002

De komende jaren is er voor de brandweer en rampenbeheersing extra geld beschikbaar. Voor 2005 is dat 16 miljoen euro oplopend naar 20 miljoen euro structureel per jaar vanaf 2006. Het Kabinet heeft nog niet besloten waar het geld exact aan besteed zal worden.

Dit staat in het programma 'Bewust Veiliger' dat staatssecretaris Hessing, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De komende jaren hebben de zogenaamde veiligheidsregio's en de samenvoeging van de meldkamers prioriteit.
---

Veiligheidsregio's

Het kabinet wil dat vanaf eind 2003 politie, brandweer en de geneeskundige hulpverlening volgens dezelfde regio-indeling werken. Dit is de eerste stap naar de vorming van 25 veiligheidsregio's die het kabinet eind 2006 gerealiseerd wil hebben. In een veiligheidsregio hebben de hulpverleningsdiensten niet alleen dezelfde territoriale grenzen, maar hebben ze ook dezelfde bestuurlijke aansturing. Door deze stap te zetten, moet de diensten efficiënter (met elkaar) gaan werken. Dit zal met name de kwaliteit van de rampenbestrijding en de voorberreiding daarop verbeteren.

Meldkamers

De meldkamers van de politie, de regionale alarmcentrales van de brandweer en de meldkamers van de regionale ambulance voorzieningen krijgen gezamenlijke huisvesting als opmaat naar een verdergaande integratie. Hierdoor moet de samenwerking tussen de verschillende hulpverleningsinstanties aanzienlijk verbeterd worden.

Uiteindelijk moeten er 25 samengevoegde meldkamers in de 25 veiligheidsregio's komen. Dit moet eind 2006 gerealiseerd zijn.

Bewustzijn en verantwoordelijkheid
Ook wil het kabinet benadrukken dat het bevorderen van de veiligheid niet alleen een taak van de overheid is. Ook bedrijven en burgers hebben hier een belangrijke verantwoordelijkheid.Voor bedrijven geldt dat veiligheidsvoorschriften- en adviezen niet vrijblijvend zijn. Cafés moeten niet alleen zorgen voor een gezellige, maar bovenal voor een veilige omgeving. Scholen moeten niet alleen slagingspercentages openbaar maken, maar ook hun activiteiten om de veiligheid te bevorderen. En zaaleigenaren zouden bijvoorbeeld bij de offerte voor zaalverhuur een kopietje van de actuele gebruikersvergunning kunnen bijvoegen.

---

© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties -