Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland


De consequenties van de val van het kabinet Balkenende

Wat de val van Kabinet Balkenende precies betekent voor mensen met een chronische ziekte of handicap, is nog onduidelijk. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) zet momenteel alles op alles om een aantal wetten nog door de Eerste of Tweede Kamer te krijgen.

In de Eerste Kamer staan voor volgende week twee wetten op de agenda die van belang zijn voor de achterban van de CG-Raad: de Wet Leerling gebonden financiering (Lgf) en de Wet Gelijke Behandeling Gehandicapten en Chronisch Zieken. Als voor Lgf het groene licht wordt gegeven, krijgen kinderen met een handicap of chronische ziekte vanaf het schooljaar 2003/2004 meer mogelijkheden om naar het regulier onderwijs te gaan. Als de Kamer voor de wet Gelijke Behandeling stemt, dan mogen mensen met een functiebeperking niet meer worden gediscrimineerd op het gebied van arbeid en beroepsonderwijs en moet het openbaar vervoer toegankelijk worden.

Nu het kabinet is gevallen kan het zijn dat de Eerste Kamer een of beide wetten controversieel verklaart. Dat betekent dat ze de wet niet behandelen en laten liggen voor het volgende kabinet. Voor de Lgf-wet zou dat de tweede keer zijn. In mei, nadat de toenmalige president Kok het kabinet demissionair verklaarde, is deze wet ook niet behandeld, met name op aandringen van de VVD.

Op de Tweede Kameragenda staat onder meer opname van de grond Handicap of Chronische ziekte in het Wetboek van Strafrecht. De CG-Raad pleit voor doorgang van deze uitbreiding. Op verschillende manieren beïnvloedt de CG-Raad de Eerste en Tweede Kamer om de wetten alsnog te behandelen. Dinsdag 29 oktober is bekend over welke wetten wel en niet meer wordt gesproken. Verder wil de CG-Raad dat de kennismakingbezoeken die met Kamerleden zijn gepland, gewoon doorgaan. Zon bezoek is een goed moment om de belangen van mensen met een chronische ziekte of handicap naar voren te brengen. Binnenkort komt de CG-Raad met een plan voor de verkiezingstijd.

17 oktober 2002

---