Arcares


Vaartland ontvangt kwaliteitslabel

47e Kwaliteitslabel uitgereikt aan verzorgingshuis

Op donderdag 17 oktober om 15.00 uur ontvangt verzorgingshuis Vaartland uit Vlaardingen het WoonZorg Kwaliteitslabel. De heer drs. E. ten Holte MSM, adjunct-directeur van Arcares, reikt dit 47e kwaliteitslabel uit. Het kwaliteitslabel is een initiatief van Arcares (brancheorganisatie van verpleeg- en verzorgingshuizen), de LOC (landelijke organisatie van cliëntenraden) en VDB Nederland (beroepsorganisatie directies zorgsector). Een onafhankelijk visitatieteam toetste Vaartland in april 2002. Vaartland Résidence, een particuliere instelling die bij Vaartland hoort, is meegenomen in de visitatie van Vaartland en voldoet als zodanig ook aan de normen van het visitatietraject. Vaartland Résidence is daarmee het eerste particuliere verzorgingshuis dat (mede-)gevisiteerd is.

Volgens de visitatoren laat Vaartland zich kenschetsen als een innovatieve en een sociale organisatie. Vaartland Résidence en Vaartland Buitenzorg als producten van Vaartland zijn duidelijke illustraties van het innovatieve vermogen van Vaartland. Mede door de relatief jonge cliënten die Vaartland hiermee aantrekt, en het ook op deze doelgroepen toegesneden activiteitenaanbod, maakt dat Vaartland geen traditioneel verzorgingshuisbeeld oproept, maar veel eerder het beeld van een bruisend wijkcentrum. Vaartland is erin geslaagd buiten naar binnen te halen, en de bewoners van binnen, uit de appartementen, naar beneden te halen, door bijvoorbeeld aansprekende activiteiten aan te bieden, goede maaltijden in een aantrekkelijke omgeving te serveren en de cliënten te stimuleren en te faciliteren om daaraan deel te nemen. Vaartland beschouwt haar medewerkers als menselijk kapitaal en weet ook medewerkers aan zich te binden, door naast de meer reguliere voorwaarden ook andere zaken aan te bieden, zoals attenties bij diverse feestdagen, het kunnen lenen van gereedschap en het huren van ruimtes.
Cliënten en medewerkers vinden het uitstekend vertoeven in Vaartland. In principe kan alles is een uitspraak die het visitatieteam van bijna alle betrokkenen bij Vaartland vernomen heeft. Een bezoek aan Vaartland, of het nu een verblijf van drie jaar is of een bezoek van drie dagen, maakt indruk, aldus het visitatieteam.

Het WoonZorg Kwaliteitslabel
Het kwaliteitslabel wordt uitgereikt aan zorginstellingen die voldoen aan een groot aantal kwaliteitseisen, bijvoorbeeld op het gebied van de zorgverlening aan cliënten en de betrokkenheid van het personeel bij de organisatie. Het oordeel van cliënten over de zorg- en dienstverlening wordt hier nadrukkelijk bij betrokken. De kwaliteit wordt getoetst door onafhankelijke deskundigen in een drie dagen durend onderzoek. Visitatie vindt plaats op basis van het HKZ-schema Verzorgingshuizen. Vanaf 2003 kunnen visitaties ook op basis van het MIK-V uitgevoerd worden.

Datum: 17/10/2002