NU'91

Reactie NU91 op de val van het kabinet-Balkenende

Met spijt heeft NU91 kennisgenomen van de val van het kabinet-Balkenende. In het bijzonder is het aftreden van minister Eduard Bomhoff van VWS een jammerlijke gebeurtenis. De voormalig minister was weinig tijd vergund om te regeren. Hoewel NU91 geconstateerd heeft dat het de ex-minister aan plannen voor de verpleging en verzorging ontbrak - denk aan de Zorgnota 2003 - heeft de beroepsorganisatie na het aantreden van het kabinet haar vertrouwen in hem gesteld. NU91 leeft in de verwachting dat indien Bomhoff meer tijd had gekregen, hij meer voor de verpleging en de verzorging had kunnen betekenen. Basis voor die verwachting zijn de geschriften die Bomhoff de afgelopen jaren heeft gepubliceerd.

noodzakelijke herstelwerkzaamheden

NU91 vindt het overigens wel een kwalijke zaak dat de ex-minister in zijn ambtsperiode bekwame mensen als de directeur-generaal Peter van Lieshout en Joop van Londen (voorzitter van de projectgroep Interculturalisatie in de Gezondheidszorg) zonder pardon aan de kant heeft geschoven. Dat getuigt van regentesk leiderschap en weinig bereidwilligheid om op de deskundigheid van anderen dan jezelf te vertrouwen.

De kwalijkste kant van de val van het kabinet, is dat de uitvoering van noodzakelijke herstelwerkzaamheden in de gezondheidszorg op het gebied van de wachtlijsten, in- en uitstroom van werknemers en een autonome beroepsuitoefening voor verpleegkundigen en verzorgenden door het aftreden van de bewindslieden stil is komen te liggen. Dat is zeer ongunstig gezien de staat waarin de verpleging en verzorging op dit moment verkeert. Zo is het bezwaarlijk dat de discussie over een apart budget voor de verpleging en verzorging in de DBCs stil komt te liggen. NU91 vreest dat de gezondheidszorg door de val van het kabinet in een te lange impasse zal geraken. En daar wordt letterlijk niemand beter van.

vrouwen aan de macht

Met het oog op de verkiezingen stelt NU91 alles in het werk om het nieuwe kabinet een minder mannelijk postuur te geven. Het is het kabinet-Balkenende aan te rekenen dat er niet meer oog was voor vrouwen op kabinetsposten, terwijl geschikte vrouwen wel degelijk voor handen waren. De val van het kabinet-Balkenende biedt kansen om meer vrouwen op regeringsposten te krijgen. Van het nieuwe kabinet verwachten wij dan ook beterschap op gendergebied.

Al met al wordt de oplossing van problemen in de gezondheidszorg met de val van het kabinet-Balkenende opgeschoven naar volgend jaar. Dat is een trieste zaak in deze barre tijden van wachtlijsten, personeelsgebrek en ontevredenheid in de gezondheidszorg. Van een nieuw kabinet verwacht NU91 concrete plannen voor de verpleging en verzorging. Uiteraard zijn wij de nieuwe bewindslieden daarbij graag van dienst in de vorm van een volwaardig partnerschap.