Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST:Uitbreiding detentiecapaciteit maximaal 5000 plaatsen mogelijk

Ivo Hommes/Annette Dijkstra
070 370 6126/070 370 4888

4232
16.10.02


De detentiecapaciteit kan de komende jaren worden uitgebreid met 5000 plaatsen als er een pakket aan maatregelen wordt genomen om het aanbod te vergroten en de vraag te verminderen. Deze uitbreiding is noodzakelijk om te kunnen voorzien in de huidige behoefte en de effecten van het veiligheidsplan van het kabinet. De bestaande nieuwbouwplannen worden voortgezet. De rest kan worden gerealiseerd door maatregelen als het onderbrengen van twee gedetineerden in één cel, het creëren van eenvoudiger cellen bij een kort verblijf in een huis van bewaring, het invoeren van voorwaardelijke invrijheidstelling en meer gebruik van electronisch toezicht. Het kabinet heeft 549 miljoen euro beschikbaar tot 2007 voor deze maatregelen. Minister Donner van Justitie schrijft dit in de brief Modernisering Sanctietoepassing waarmee de ministerraad onlangs akkoord is gegaan. De brief is vandaag gelijk met de notitie .Naar een veiliger samenleving. naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het aantal gedetineerden is inmiddels fors toegenomen, waaronder het aantal vrouwen en de drugskoeriers. Het aantal te detineren personen is ook groter dan in eerdere prognoses was voorzien. Vanwege de huidige problematiek zijn er dit jaar al ruim 3500 gedetineerden met een beperkt strafrestant vervroegd ontslagen. Ook is tot nu toe aan zo.n 3000 personen strafonderbreking verleend. De behoefte aan cellen neemt ook de komende jaren fors toe.

De tekorten zijn niet alleen op te lossen door bij te bouwen. Het middel van vervroegd ontslag of strafonderbreking is naar de mening van de minister evenmin de juiste oplossing om tekorten te verminderen omdat daardoor de sanctietoepassing als sluitstuk van een geloofwaardige strafrechtspleging wordt aangetast. Minister Donner is van mening dat de door de rechter opgelegde sanctie onverwijld en onbelemmerd moet worden uitgevoerd, tenzij de vervroegde terugkeer in de samenleving gepaard gaat met bijzondere inspanningen om herhaling te voorkomen. Verder geldt als uitgangspunt dat de toepassing van een sanctie doelgericht moet zijn; dat betekent bijvoorbeeld dat kort gestraften worden opgevangen in minder dure detentiefaciliteiten. Door het treffen van verschillende maatregelen verwacht minister Donner de beschikbare capaciteit beter te kunnen benutten.

Maatregelen
Minister Donner stelt voor om vaker twee of meer gedetineerden op één cel te plaatsen gedurende de eerste maanden van hun detentie. Daarvoor laat de minister een analyse maken van de veiligheids- en beheersrisico.s. Psychisch gestoorden en minderjarigen komen in ieder geval niet voor het delen van een cel in aanmerking. Deze maatregel leidt tot een verruiming van in eerste instantie 1000 plaatsen.

Voor bepaalde groepen gedetineerden kan worden volstaan met eenvoudiger plaatsen met een ander regime. Hierbij gaat het om mensen die over het algemeen kort in een gevangenis verblijven en die geen groot vlucht- of beheersgevaar opleveren. Goedkopere exploitatie kan door het voeren van een beperkt basisregime met weinig activiteiten voor de eerste maanden van de gevangenhouding.

De categorie veelplegers verdient bijzondere aandacht. Op korte termijn wordt nagegaan hoe een meer algemene voorziening getroffen kan worden waarin veelplegers gedurende langere tijd gedetineerd en/of onder toezicht kunnen worden geplaatst. Naar verwachting betreft het hier enkele honderden plaatsen. Voor jongeren worden voorzieningen gecreëerd met een groepsgerichte aanpak zoals Glen Mills en Den Engh. Een doelmatiger inzet van de capaciteit wordt ook verkregen door de landelijke invoering van nachtdetentie voor een bepaalde categorie jeugdigen. Binnenkort wordt over de aanpak van de jeugdcriminaliteit een actieplan verstuurd aan de Tweede Kamer.

Voor de terugkeer van uitgeprocedeerde vreemdelingen en illegalen worden, naast de bestaande vreemdelingenbewaring, uitzetcentra ingericht.

Verder stelt minister Donner voor om taakstraffen in beginsel zonder begeleiding uit te voeren. Ongeveer 40% van de taakgestraften kan deze straf goed vervullen zonder extra begeleiding. Door bij goed gedrag van de taakgestraften 20% van zijn straf niet ten uitvoer te leggen kan op zeer korte termijn meer capaciteit worden gecreëerd voor taakstraffen. Het voorstel heeft een tijdelijk karakter en is uitsluitend bedoeld om dreigende termijnoverschrijdingen te voorkomen

Voorgesteld wordt om een maximale taakstraf vaker te combineren met een (deels) voorwaardelijke vrijheidsstraf waarbij de veroordeelde (maximaal 6 maanden) onder elektronisch toezicht komt te staan. De maatregel is een verzwaring van de bestaande taakstraf om meer mensen hiervoor in aanmerking te laten komen. Tevens wordt voorgesteld om geselecteerde kort gestraften een deel van hun detentie onder elektronisch huisarrest te plaatsen.

De VI is op dit moment een onvoorwaardelijk vervroegde invrijheidstelling bij langere straffen na 2/3 van de opgelegde vrijheidsstraf. Daarnaast kunnen bepaalde gedetineerden vanaf de helft van de straf een penitentiair programma volgen buiten de inrichting. De minister is voornemens het penitentiair programma op te laten gaan in de nieuwe voorwaardelijke invrijheidstelling en deze mogelijk te maken op de helft van de opgelegde straf. De invrijheidsstelling wordt nadrukkelijk verbonden aan de bereidheid van de gedetineerde om verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen toekomst. Bij de Tweede Kamer ligt al een wetsvoorstel om het penitentiair programma mogelijk te maken bij een gevangenisstraf van zes maanden, nu is dat nog een jaar.

De nu aangekondigde koerswijziging kan niet geheel binnen de bestaande wetgeving worden gerealiseerd. Voor de versobering in het gevangeniswezen en het plaatsen van meerdere gedetineerden in een verblijfsruimte moet de penitentiaire beginselenwet worden aangepast. Ook voor de ruimere toepassing van elektronisch toezicht en de herziening van de VI is wetgeving noodzakelijk. Bij de nieuwe behoefteprognose van de detentiecapaciteit, die mei volgend jaar verschijnt, wordt duidelijk wat de exacte effecten zullen zijn van de afzonderlijke maatregelen op de capaciteit.

Minister Donner geeft in zijn plan aan dat het ambitieniveau hoog ligt. Het overtreden van de norm, zoals vastgelegd in het wetboek van Strafrecht, moet gevolgd worden door een consequente en doelgerichte interventie. Dit bevestigt de norm en biedt perspectief voor het terugdringen van de recidive. Dit is alleen realiseerbaar wanneer de inzet van de beschikbare middelen voor capaciteitsuitbreiding wordt gecombineerd met een ingrijpende modernisering van de sanctietoepassing. De situatie vergt dat er gekozen wordt. Niet kiezen is geen keuze.

---

17 okt 02 16:11