Nederlands Politie Instituut


NEDERLANDSE POLITIE: VEILIGHEID TOPPRIORITEIT zorgen over onvoldoende middelen

De Nederlandse politie onderschrijft de topprioriteit van het kabinet voor veiligheid. Meer politie op straat en versterking van opsporing zijn noodzakelijk. De uitbreiding van de politiesterkte tot 2006 met 4000 mensen is minder dan wenselijk, maar daarmee zijn een redelijk deel van de voor de politie geformuleerde ambities te realiseren. Zorgelijk zijn de te lage verhoging van de normvergoeding voor huisvesting en materieel, onvoldoende middelen om de ICT bij de politie volledig op orde te krijgen en de voorgenomen vermindering van de beschikbare opleidingscapaciteit van het LSOP

Het Korpsbeheerdersberaad (Kbb) en de Raad van Hoofdcommissarissen (RHC) zeggen dit in een reactie op het Nationaal Veiligheidsplan dat vanmiddag door het kabinet is gepresenteerd. De doelstelling van het kabinet is het realiseren van een daling van de gepleegde criminaliteit met uiteindelijk 20-25 procent en een verhoging van het gevoel van veiligheid. Om alle ambities waar te kunnen maken, krijgt de politie extra budget voor materiële voorzieningen. Deze verhoging van de normvergoeding is echter onvoldoende. De verhoging is zelfs minder dan de minimale verhoging die op basis van een door de minister van BZK medio 2002 ingesteld onderzoek, is becijferd.

Kbb en RHC onderschrijven de kabinetsplannen om de opsporingsprestaties van de politie te verbeteren en om toezicht en handhaving te versterken. Die ambities moeten wel in overeenstemming worden gebracht met wat praktisch haalbaar is. De lijn die de politie heeft ingezet om meer zaken sneller op te lossen wordt met kracht voortgezet. Dit blijkt al uit het feit dat de politie in 2001 18.000 zaken, dat is 9,4 procent meer zaken oploste dan in het jaar daarvoor. Deze stijging zal zich in 2002 duidelijk voort te zetten.

De duidelijke keus van het kabinet voor de aanpak van veelplegers is toe te juichen. De uitbreiding van de specifieke detentievoorziening voor veelplegers is daarvan een noodzakelijk onderdeel. De aangekondigde extra plaatsen zijn een goede eerste aanzet, maar gelet om de omvang van de doelgroep, is dit nog niet voldoende. Kbb en RHC betreuren dat de verstrekking van heroïne op medische indicatie aan verslaafden niet in de kabinetsplannen is opgenomen. Dit omdat de nu al lopende experimenten daarmee hebben geleid tot een aanzienlijke daling van de door de doelgroep gepleegde criminaliteit.

Naast het belang van opsporing vragen Kbb en RHC blijvende aandacht voor preventie en het tegenhouden van misdaad.Tegenhouden van misdaad is een visie die op de lange termijn een belangrijke bijdrage zal leveren aan het verminderen van de criminaliteit. Het verplicht beveiligen van diefstalgevoelige apparaten en het verplicht invoeren van het Politiekeurmerk Veilig Wonen bij nieuwbouwwoningen zijn positieve stappen.

Naast de invulling van meetbare veiligheidsprogrammas door de lokale overheid, is het nemen van de eigen verantwoordelijkheid van burgers en bedrijfsleven cruciaal voor het realiseren van een veilige leefomgeving. Kbb en RHC zijn verheugd dat het kabinet een groot aantal van de door de beraden in een eerder stadium gedane voorstellen hiertoe heeft opgenomen.

Kbb en RHC willen met het kabinet afspraken maken over de te behalen resultaten als bijdrage aan het verhogen van de veiligheid. Bij het maken van regionale resultaatafspraken is het van belang dat deze realistisch en haalbaar zijn zodat er geen overspannen verwachtingen in de samenleving worden gewekt en er ruimte bestaat voor couleur locale en (regionaal) maatwerk. Duidelijke resultaatafspraken met alle partners (en dus niet alleen met de politie) achten Kbb en RHC essentieel voor het behalen van de uiteindelijke kabinetsdoelstellingen.

Om de kabinetsdoelstellingen te realiseren is uitbreiding van de politie nodig. Bovendien is de politiesterkte in Nederland binnen de Europese verhoudingen nog steeds laag te noemen. De nu voorziene uitbreiding tot 2006 is aanzienlijk minder dan de voor het volledig realiseren van de kabinetsambities noodzakelijk geachte 8000. Het kabinet heeft in het strategisch akkoord aangegeven dat de beschikbare opleidingscapaciteit volledig benut zou moeten worden. Uit de plannen blijkt dat deze ambitie naar beneden is bijgesteld. Het kabinet wordt opgeroepen om de geplande sterkte-uitbreiding in de tijd naar voren te halen, zodat het daadwerkelijke effect van de extra politiemensen eerder merkbaar is en de opleidingscapaciteit van het LSOP in ieder geval voorlopig behouden blijft.

Den Haag, 17 oktober 2002