Provincie Zeeland

Procedure kanaalkruising Sluiskil begonnen

Het dagelijks bestuur van de provincie heeft zijn startnotitie Kanaalkruising Sluiskil aangeboden aan rijkswaterstaat Zeeland, die op zijn beurt het document aanbiedt aan de ministers van verkeer en waterstaat en van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu. Als het rijk met de notitie instemt, wordt die vier weken lang ter inzage gelegd en kunnen reacties worden ingediend bij de provincie. In die periode wordt ook een informatiebijeenkomst in de regio gehouden.

De startnotitie en de reacties daarop worden de basis voor de op te stellen trajectnota/milieu-effectrapportage (MER). Volgens de provincie moeten in de trajectnota/mer in elk geval als varianten worden opgenomen het nulalternatief - dat overeenkomt met de huidige situatie, een tweede brug - waardoor er steeds één brug beschikbaar is voor het wegverkeer, en een tunnel. Bij een tweede brug en bij een tunnel zal aandacht nodig zijn voor een eventuele verdieping of verbreding van het Kanaal van Gent naar Terneuzen of met een combinatie van die twee.
Ook moet een meest milieuvriendelijk alternatief worden uitgewerkt.

Varianten die volgens de provincie geen kans maken, zijn één nieuwe brug en een wegtracé ten westen van het kanaal. Als bezwaren van één nieuwe brug noemen gedeputeerde staten dat die in verband met de afmetingen van de zeeschepen zo hoog moet zijn dat sprake is van onaanvaardbare landschappelijke aantasting en van horizonvervuiling. Een wegtracé aan de westkant van het kanaal lost de problemen niet op van het oost-west-verkeer dat het kanaal dus moet kruisen.

Op de trajectnota/mer wordt te gelegener tijd inspraak geboden. Verwacht wordt dat het rijk in de loop van volgend jaar dan een beslissing over de oplossing voor de kanaalkruising kan nemen.

In de tussentijd wordt overleg gevoerd over de financiering ervan. Partners daarbij zijn onder meer de nv Westerscheldetunnel, de gemeente, regionale instanties en bedrijven en de ministers van verkeer en waterstaat en van financiën.

De startnotitie is nog