MKB-Nederland

17-10-2002
MKB-Nederland wil imago beroepsonderwijs verbeteren

Jong talent voor het mkb, zo luidt de titel van het rapport dat MKB-Nederland op 17 oktober presenteerde. Voorzitter Hans de Boer overhandigde tijdens een persconferentie de nota - waarin vooral concrete projecten staan die MKB-Nederland wil uitvoeren om knelpunten in het beroepsonderwijs op te lossen - aan staatssecretaris Annette Nijs van Onderwijs, net één dag demissionair. Wees een vriend in nood, ik reken op je, zo reageerde de staatssecretaris dankbaar. De val van het kabinet veroorzaakt opschorting van haar eigen plannen tot er een nieuwe regering zit. Waarin ze overigens hoopt op dezelfde post terug te keren.

Er schorten een aantal problemen in het beroepsonderwijs. Sommige zijn specifiek voor een schooltype, vmbo, mbo of hbo, andere komen in de hele kolom terug. Zoals de voortijdig uitval van leerlingen. In de grote steden tot zon vijftig procent (wat betreft vmbo en mbo). Onacceptabel, vonden zowel De Boer als Nijs. MKB-Nederland hoopt dit te kunnen bestrijden door, analoog aan het minderhedenconvenant, de komende vier jaar tienduizend leerwerkplaatsen in het vmbo te scheppen bij mkb-werkgevers. In het mbo en hbo wil MKB-Nederland de duale trajecten versterken. Rotterdam zal daarbij speerpunt zijn van de acties, maar ook andere regios doen mee. Een groot aantal branches heeft al enthousiast te kennen gegeven mee te doen. De staatssecretaris betitelde deze plannen als ongelooflijk ambitieus, maar niet onrealistisch.

De vergrijzing van het lerarenkorps is een tikkende tijdbom, aldus mkb-voorman De Boer. Nu al is er een tekort aan docenten, binnenkort wordt dit - met een gemiddelde leeftijd die boven de 50 ligt - een onafzienbaar probleem. MKB-Nederland stelt voor om een deel van de onderwijsgevenden de gelegenheid te geven zich aan een school te verhuren als zelfstandige zonder personeel (zzper). Ondernemende docenten kunnen zo buiten de starre en rigide onderwijscao om specialist worden en meehelpen het beroepsonderwijs te vernieuwen. Ook de zij-instroom vanuit het bedrijfsleven heeft zo meer kans van slagen.

Rode draad bij alle knelpunten is het slechte imago van het beroepsonderwijs. Onterecht, vindt MKB-Nederland, want het overgrote deel van de mkb-ondernemers en hun werknemers is afkomstig uit datzelfde beroepsonderwijs. Zeventig procent van alle vmbo en mbo-leerlingen (850.000) en bijna de helft van de hbo-studenten (150.000) kiest na de diplomering voor een baan in het midden- en kleinbedrijf. Daarmee mag het beroepsonderwijs zich hofleverancier van het mkb noemen en een bakermat voor jong talent.