Ministerie van Verkeer en Waterstaat

17 oktober 2002

Spitsstrook en Bufferstrook A2 open

Primeur bij knooppunt Oudenrijn

Vanaf vandaag, 17 oktober, kunnen automobilisten op de A2 over een spitsstrook bij knooppunt Everdingen en een bufferstrook bij knooppunt Oudenrijn rijden. Beide stroken worden geopend zodra er file ontstaat. De reistijd voor de weggebruikers wordt hierdoor aanzienlijk verminderd. De spitsstrook ligt tussen de afrit Everdingen/Leerdam en knooppunt Everdingen. De vluchtstrook wordt hier tijdelijk gebruikt als extra rijstrook. De bufferstrook A2 is een extra rijstrook die dienst doet als buffer tijdens filevorming voor het knooppunt Oudenrijn. De extra verkregen ruimte zorgt ervoor dat de file in de richting Utrecht breder en korter wordt. Hierdoor kan het verkeer dat wil afslaan naar de A12 richting Arnhem of Den Haag, beter doorstromen.

Rijkswaterstaat stelt deze extra stroken vandaag al ter beschikking aan de weggebruikers zodat de uittocht van de herfstvakantie (vrijdag 18 oktober Midden-Nederland) goed kan verlopen. Daarnaast houdt de wegbeheerder de komende periode scherp in de gaten hoe beide stroken in de praktijk functioneren.

Spitsstrook
Deze strook is voor het verkeer vanuit de richting Den Bosch dat naar Utrecht reist. Omdat de vluchtstrook wordt gebruikt, zijn er extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo is er o.a. permanente camerabewaking en zijn er om de 500 meter, pechhavens aangelegd waar automobilisten veilig naar kunnen uitwijken.

Bufferstrook
De extra strook van circa drie kilometer komt aan de zijde van de middenberm. De indeling van het bestaande asfalt met twee rijstroken is veranderd in drie rijstroken waarbij de meest linkse rijstrook iets smaller is. De bufferstrook is een primeur voor Nederland.

De spitsstrook en bufferstrook zijn onderdeel van het file-aanvalsplan van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Dit plan is erop gericht om de grootste knelpunten zo snel, slim en efficiënt mogelijk aan te pakken. Deze spitsstrook is één van de maatregelen die rond knooppunt Everdingen, nummer 1 in de filtetop 50, worden genomen. In juli werd de spitsstrook richting Den Bosch geopend. Daarnaast liggen er nog toeritdoseringen en een plusstrook in het verschiet.