VERENIGING EIGEN HUIS

Goede voorbereiding kan veel verbouwingsellende voorkomen

Vereniging Eigen Huis organiseert voorlichtingsavonden over verbouwen.

Er wordt driftig verbouwd in Nederland, maar de voorbereiding laat vaak te wensen over. TV-programma's haken handig in op de verbouwingskoorts, maar gaan nauwelijks in op de juridische en financiële kanten van een verbouwing. In een paar minuten tijd worden er complete serres aangebouwd, waardoor verbouwingen een peulenschil lijken. Veel mensen hebben geen idee van wat er zoal kan misgaan bij een verbouwing. Tegenvallende meerwerkkosten, onduidelijke afspraken met aannemers, verbouwingen die veel meer tijd in beslag nemen dan men dacht. De juridische helpdesk van de Vereniging Eigen Huis, belangenorganisatie voor eigen woningbezitters, krijgt er dagelijks tientallen klachten en vragen over.

Onwetendheid
De meeste problemen komen voort uit onwetendheid. Met een goede voorbereiding kun je veel verbouwingsellende voorkomen. Vereniging Eigen Huis gaat daarom dit najaar van start met de voorlichtingsbijeenkomst 'Verstandig verbouwen'. Deskundigen van deze consumentenorganisatie leggen in één avond uit wat er allemaal bij een verbouwing komt kijken. Vooral de informatie over de juridische aspecten van een verbouwing, de vergunningsprocedure, de rol van aannemer en architect en het verbouwingscontract zijn voor veel mensen zeer verhelderend en nuttig. Daarnaast komt ook de positie van de buren aan de orde. Andere zaken die men tijdens de voorlichtingsavond bespreekt zijn de aanbesteding, uitvoering en de oplevering van de verbouwing.

Praktijkgerichte informatie
Tijdens het tweede deel van de avond komen de bouwtechnische kanten van de verbouwing aan de orde. Op elke voorlichtingsavond 'Verstandig verbouwen' is één van de bouwkundigen van de Vereniging Eigen Huis aanwezig. Die geeft dan onder meer praktijkgerichte informatie over isoleren en ventileren, installaties, afwerking en materiaalgebruik en veel nuttige tips.
De cyclus van informatieavonden start op 30 oktober in Utrecht. Vervolgens worden de plaatsen 's Hertogenbosch, Meppel, Haarlem, Amersfoort en Voorburg aangedaan. De onderwerpen die tijdens de voorlichtingsavond worden besproken zijn terug te vinden in de uitgebreide documentatie met naslagwerk, zodat de zaken thuis nog eens rustig kunnen worden nagelezen.

Meer weten?
Wie geïnteresseerd is in één van de voorlichtingsavonden van Vereniging Eigen Huis kan zich schriftelijk, telefonisch of per e-mail aanmelden bij: Vereniging Eigen Huis, Postbus 735, 3800 AS Amersfoort, op telefoonnummer 033-4507633/4507645, of per e-mail: scholing@veh.nl.
Het bijwonen van een voorlichtingsavond kost, inclusief documentatie 20 euro per huishouden.

17 okt 02 17:00