Gemeente Groningen

Persbericht

Pand in Gelkingestraat ouder dan de Martinitoren 16-10-2002

In het pand Gelkingestraat 16 zit een bijzondere kapconstructie van bijna 600 jaar oud. Dat hebben bouwhistorici van de gemeente Groningen ontdekt.

De spanten van deze kap zijn gemaakt van eikenhout. Onderzoek van de jaarringen wijst uit dat de betreffende boom, in een bos in het aangrenzende Noord-Duitsland, is gekapt in 1407 of 1408. Omdat eikenhout in de middeleeuwen vrij snel na de kap werd verwerkt moet het huis in de Gelkingestraat dateren van kort na 1408. Het is dan ook flink ouder dan de Martinitoren, waarvoor de eerste steen werd gelegd in 1469. De Martinitoren was pas rond 1548 gereed.

Ook eerder was al duidelijk dat het pand in de Gelkingestraat behoorlijk oud moest zijn. Het grote, steile dak en de achtergevel van kloostermoppen wezen daar al op. Onlangs was dit beeldbepalend pand, waarin een café is gevestigd, toe aan een verbouwing en daardoor was nader bouwhistorisch onderzoek mogelijk. Dat leidde tot de verrassende slotsom dat het huis zelfs beduidend ouder is dan de Martinitoren.

Gelkingestraat 16 vormt samen met nr. 14 een dubbelpand, een soort twee-onder-een kap-woning dus. De buitenmuren staan meer dan 10 meter uit elkaar, een enorme maat voor een middeleeuws huis. Om deze breedte te overspannen zijn ook de spanten uitzonderlijk groot gemaakt. Voorzover nu bekend zijn het de grootste middeleeuwse woonhuisspanten in de noordelijke Nederlanden.

Uit het onderzoek tot nu toe is duidelijk geworden dat het pand aanvankelijk nog veel groter was en naar achteren doorliep, tot de erfscheiding met de panden in de Oosterstraat. Het pand is rond 1700 ingekort. Mogelijk had dit te maken met een brand. Dat zou ook een aantal deels verkoolde onderdelen van de kapconstructie kunnen verklaren.

Het is niet duidelijk of het huis als dubbelpand is gebouwd of pas later is gesplitst. Ook als mocht blijken dat dat pas in de 18de eeuw is gebeurd blijft het een zeldzaam huis waarvan er in Groningen maar enkele voorkomen. Als er tijdens de verbouwing van het pand, waarin het café Le Barrage is gevestigd, meer oude wanden en vloeren in het zicht komen kan de bouwgeschiedenis nauwkeuriger in kaart worden gebracht.

In de binnenstad van Groningen staan veel meer oude huizen. Naar schatting heeft de helft nog sporen of bouwdelen uit de middeleeuwen. Om hierin meer inzicht te krijgen is de gemeente onlangs gestart met inventarisatie van de hele binnenstad binnen de grachtengordel, hier diepenring geheten.