Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers

CENTRAAL ORGAAN OPVANG ASIEL

COA: onderzoek de Haan zeer bruikbaar

DIT IS EEN PERSBERICHT VAN HET CENTRAAL ORGAAN OPVANG ASIELZOEKERS

(COA).

Rijswijk, 17 oktober 2002

COA: onderzoek de Haan zeer bruikbaar.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is zeer tevreden met de uitkomsten van het onderzoek van prof.dr. de Haan. Het is voor het eerst dat een onderzoek naar criminaliteit om asielzoekerscentra zoveel bruikbare informatie oplevert. Het is een uitstekende basis om op een zakelijke manier verder van gedachte te wisselen over gedrag van asielzoekers, hun omgeving en hoe het COA dit ongewenste gedrag zou kunnen beïnvloeden.

Het rapport benadrukt dat het gevaar van een asielzoekerscentrum (AZC) voor zijn omgeving vaak wordt overschat, en dat het beeld dat asielzoekers de omgeving van een AZC belasten met ernstige en gewelddadige criminaliteit moet worden bijgesteld. Met dit reële beeld hoopt het COA dat asielzoekers en criminaliteit niet meer in één adem worden genoemd.

Opvallend in het onderzoeksrapport is dat er buiten de locaties met name sprake is van kleine criminaliteit. Geweld vindt nagenoeg alleen plaats tussen asielzoekers onderling op een AZC en houden direct verband met de verblijfsduur in een opvangcentrum en het delen van ruimte en voorzieningen. De manier waarop zij daarmee omgaan, hangt mede af van persoonsgebonden eigenschappen zoals meegebrachte gewoonten en opvattingen over waarden en normen of een reeds begonnen criminele carrière. Met betrekking tot de verblijsduur dient vermeld te worden dat deze na de invoering van de nieuwe vreemdelingenwet aanzienlijk verkort is.
Asielzoekers doen zelf hoogst zelden aangifte van onderling geweld. Het COA is zeer geïnteresseerd om deze aangiftebereidheid in samenwerking met de politie te onderzoeken.

Nu het COA een teruggang heeft in capaciteit van 80.000 opvangplaatsen naar 40.000, zal in plaats van tijdelijke naar structurele opvanglocaties gezocht worden. Hierbij werkt het COA aan een verbetering van de persoonlijke leefruimte van de asielzoekers. Uiteraard zal het COA asielzoekers blijven stimuleren naar een actieve dagbesteding.
Daarnaast is het COA van mening dat asielzoekers na zes maanden volledige toegang tot de arbeidsmarkt dienen te krijgen, zodat het voor hen mogelijk is beter te kunnen functioneren in een sociale context, ongeacht of hun toekomst in Nederland ligt of elders.

Het COA ziet uit naar een eventueel landelijk onderzoek als vervolg op dit verkennende locale rapport.

23)-----------------------------------

Noot voor de redactie (