AXA Verzekeringen

Bedrijven Pensioenfonds klaar voor 2003
16 oktober 2002

AXA heeft een drietal aanpassingen/vernieuwingen doorgevoerd in zijn collectieve pensioenproduct voor kostenbewuste ondernemers, het Bedrijven Pensioenfonds. Hiermee is dit collectieve pensioenproduct helemaal klaar voor 2003. De aanpassingen betreffen toevoegingen van een garantiedepot, een staffeltoets en een nieuwe tariefstructuur.

Collectief Garantie Depot: veiligheid en rendement Het Collectief Garantie Depot is speciaal ontwikkeld voor het Bedrijven Pensioenfonds en is een depot waarin veiligheid en rendement samen gaan. De werkgever bepaalt of het depot deel uitmaakt van de pensioenregeling en dus beschikbaar is voor de deelnemers. Bij aanvang van de pensioenregeling kan iedere deelnemer toetreden tot het Collectief Garantie Depot. Bij toetreding op een later tijdstip dient er nog minimaal acht jaar te resteren tot de einddatum. Belegging in dit depot garandeert een netto rendement van 3 procent op jaarbasis, mits men tot de einddatum van de regeling (pensioendatum of onverhoopt eerder overlijden) in het depot belegt. Hierdoor is men verzekerd van een gestage groei van het pensioenkapitaal. Daarnaast biedt het Collectief Garantie Depot een tussentijdse garantie op de spaarinleg bij individueel ontslag van de werknemer en bij collectieve beéindiging van het contract op de contractvervaldatum. Voorwaarde is wel dat er waardeoverdracht plaatsvindt. Naast het 3 procent gegarandeerde bodemrendement maken de werknemers kans op hogere rendementen. Als op de einddatum van de verzekering de werkelijke depotwaarde hoger is dan de spaarinleg vermeerderd met het gegarandeerde bodemrendement, dan krijgen de werknemers ook nog een slotuitkering.

Staffeltoets
Eind 2000 heeft het Ministerie van Financién uniforme premiestaffels voor beschikbare premieregelingen gepubliceerd. Op basis van deze staffels kan bepaald worden of een beschikbare premieregeling bovenmatig is of niet. Daarnaast is sinds 1 januari 2001 in de Pensioen- en spaarfondsenwet opgenomen dat de opbouw van het pensioen evenredig moet plaatsvinden over de volledige duur van de verzekering. Ook dit heeft gevolgen voor de wijze waarop een premiestaffel mag worden samengesteld. In dat verband heeft AXA in het offerteprogramma Bedrijven Pensioenfonds een staffeltoets opgenomen. Hiermee kan in het offertestadium al worden vastgesteld of de gewenste premiestaffel voldoet aan de eisen voor wat betreft bovenmatigheid en evenredigheid. Kortom, de pensioenregeling hoeft niet te worden voorgelegd aan de fiscus.

Evenredige pensioenopbouw met BPF
Met de invoering van de Wet fiscale behandeling van pensioenen heeft de wetgever niet alleen het fiscale kader van pensioenen aangegeven, maar zich daarna ook bemoeid met de pensioenopbouw tijdens de looptijd van de pensioenverzekering. Dat heeft o.a. geleid tot artikel 7a in de Pensioen- en spaarfondsenwet, waarin het volgende wordt vermeld: "De opbouw en financiering van de pensioenaanspraken vinden gedurende het deelnemerschap ten minste evenredig in de tijd plaats." In het geval van een beschikbare premieregeling (zoals het Bedrijven Pensioenfonds) is sprake van een tijdsevenredige opbouw als de verhouding tussen de voor de pensioenopbouw beschikbare premie en de 'investeringspremie' gedurende de looptijd van de pensioenverzekering gelijk blijft. Eerste kosten, zoals die nu in veel beschikbare premieregelingen worden berekend, zijn in dat verband niet meer mogelijk. Gelet op artikel 7a heeft AXA besloten om de tariefstructuur van het Bedrijven Pensioenfonds aan te passen. Centraal in de nieuwe tariefstructuur staat het percentage doorlopende kosten. Dit percentage is afhankelijk van het aantal deelnemers en de gemiddelde premie van het pensioencontract. Op de contractvervaldatum wordt het percentage, indien van toepassing, aangepast aan de actuele gegevens van het contract. Eerste kosten worden uiteraard niet langer berekend. Daarnaast zijn de afkoopkosten sterk verlaagd, waardoor deelnemers aan het BPF bij tussentijdse uitdiensttreding aanzienlijk hogere waarden hebben opgebouwd dan in de 'oude' tariefstructuur.