Nieuwsbericht

donderdag 17 oktober 2002, 16.30 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Verkeerscontroles
Alkmaar, woensdag 16 oktober 2002.
Woensdagmiddag werden op de Berenkoog, de Herenweg en de Saturnusstraat verkeerscontroles gehouden waarbij het volgende werd geconstateerd.
Op de Saturnusstraat werden elf bestuurders bekeurd omdat zij te snel reden. Evenzoveel bestuurder kregen een bekeuring omdat zij geen autogordel droegen. Bij twee bromfietsen bleken er sprake te zijn van een technisch gebrek.
Op de Herenweg werden in totaal 9 bestuurder bekeurd. Drie wegens snelheidsovertredingen en vijf wegens het niet dragen van een gordel. Eén bestuurder seinde naar andere weggebruikers en werd bekeurd voor deze overtreding.
Tot slot werden op de Berenkoog vijf bestuurders bekeurd voor snelheidsovertredingen terwijl één bestuurder geen autogordel droeg.

Man en vrouw aangehouden na vechtpartij
Alkmaar, donderdag 17 oktober 2002
In de nacht van woensdag op vrijdag werden een 25-jarige vrouw uit Heerhugowaard en een 29-jarige man uit Alkmaar aangehouden op het Verdronkenoord. De twee hadden een woordenwisseling met elkaar hetgeen werd gezien en gehoord door drie toevallig voorbij lopende personen. Vervolgens keerde het stel zich tegen deze personen en ontstond een vechtpartij. Hierbij raakten twee vrouwen van 22 en 45 jaar en een 24-jarige man, allen afkomstig uit Alkmaar gewond. De slachtoffers werden geschopt en geslagen. De 29-jarige verdachte schopte een van de slachtoffer, terwijl zij op de grond lag, een aantal keren in het gezicht. Alle slachtoffers moesten zich onder doktersbehandeling stellen. De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens de schermutselingen verdween de tas van het 45-jariger slachtoffer met daarin haar persoonlijke spullen.

Vrouw beroofd van tas
Alkmaar, woensdag 16 oktober 2002.
Woensdagmiddag tussen 13.00 en 13.05 uur werd een 28-jarige vrouw uit Alkmaar beroofd van haar tas. Dat gebeurde toen zij over de Voordam liep. Op een gegeven moment passeerden twee jongen op een fiets. Eén van hen trok de tas van de schouder van de vrouw. De daders zijn twee blanke jongens van ongeveer 19 jaar. Eén van hen had blond, kort stijl haar en droeg een donkere jas.

Auto gestolen na woninginbraak.
Limmen, donderdag 17 oktober 2002.
In de nacht van woensdag op donderdag werd ingebroken in een woning aan de Kapelweg. Men kwam in de woning door het vernielen van een raam. De bewoners werden wakker van vreemde geluiden. Toen zij op onderzoek uit gingen zagen zij dat een onbekende man wegreed in de auto van de bewoner. Het betreft een auto van het merk Jaguar, S type. De auto is donkerblauw van kleur en voorzien van het kenteken 75-DF-DN. De sleutels van de auto zijn uit de woning weggenomen. Twee tassen die door de inbreker werd meegenomen vanuit het huis werden in de tuin teruggevonden. Een portemonnee die in één van de tassen zat bleek te zijn verdwenen.

Meisje mishandeld door groep jongeren
Alkmaar, woensdag 16 oktober 2002.
Woensdagmiddag tussen 16.00 en 17.00 uur werd een 14-jarige meisje uit Alkmaar mishandeld door een groep jongeren. Dit gebeurde op de Europabouelvard. Het slachtoffer liep daar met een vriend en vriendin toen zij werd aangesproken door een groep van 8 á 10 jongeren, jongens en meisjes. Een van de meisjes uit de groep begon tegen haar te schreeuwen en gaf haar plotseling een harde slag in het gezicht. Het slachtoffer wist vervolgens te ontkomen. Kort daarop werd zij weer ingesloten door dezelfde groep jongeren. Hetzelfde meisje dat haar eerst had geslagen, schopte haar nu in haar rug. Weer wist het slachtoffer te ontkomen en rende weg naar twee onbekende jongens die haar in bescherming namen. Hierop verdween de groep. Na een medisch onderzoek bleek het slachtoffer een aantal kneuzingen had opgelopen. Aanleiding van de mishandeling is vermoedelijk een handgemeen tussen het slachtoffer en een meisje dat normaal deel uitmaakt van de groep jongeren. Zij was tijdens de mishandeling niet aanwezig. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de groep jongeren en in het bijzonder naar de identiteit van het meisje dat de mishandelingen pleegde.

Aanrijding met letsel
Alkmaar, donderdag 17 oktober 2002.
Omstreeks 09.40 uur vond er een botsing plaats op de Drechterwaard, gelegen tussen de Winkelwaard en de Rijperwaard. Hierbij liepen 5 mensen letsel op. Een 19-jarige bestuurder van een personenauto uit Alkmaar hield in een flauwe bocht niet voldoende rechts en botste met de voorzijde van zijn voertuig tegen de linkerzijde van een autobus. De bestuurder van deze bus was een 42-jarige man uit Alkmaar. De bus kwam uit de richting van de Winkelwaard en de auto uit de richting Rijperwaard. Door de aanrijding liep de bestuurder van de personenauto letsel aan zijn hoofd op. Hij moest worden opgenomen in het ziekenhuis. In de personenauto zaten nog vier mannelijke passagiers tussen de 16 en 18 jaar, allen eveneens afkomstig uit Alkmaar. Zij raakten lichtgewond en konden na behandeling in het ziekenhuis naar huis. De buschauffeur en zijn passagiers kwamen met de schrik vrij.

NOORDKOP

Opgeruimd staat netter
Schagen, donderdag 17 oktober 2002.
Onder bovenstaande slogan gaat de politie van Schagen, in samenwerking met de gemeente, het parkeren van caravans en andere aanhangwagens op de openbare weg aanpakken. In de diverse wijken staan veel van deze voertuigen langer dan drie dagen op de weg geparkeerd en dat is ingevolge de plaatselijke verordening verboden. Het langdurig parkeren van aanhangwagens is vaak niet nodig. De meeste mensen huren een plaats in een stalling en kunnen hun voertuig daar kwijt. Parkeren van aanhangwagens op straat gaat ten koste van de beschikbare parkeerruimte of is schadelijk voor het uiterlijk aanzien van de gemeente. Alleen al in de wijk Groeneweg telde de politie deze week vier caravans en vijf aanhangwagens die daar niet thuis horen. De politie gaat vanaf 28 oktober 2002 in Schagen in kaart brengen welke caravans en andere aanhangwagens er in de gemeente staan. Eigenaren worden aangesproken of aangeschreven. Daarna wordt een nieuwe controle uitgevoerd. Wanneer het voertuig er dan nog staat kan de eigenaar rekenen op een bekeuring van 40,-. Wanneer de bezitter van een aanhanger niet bereikt kan worden dan maakt de gemeente een publicatie waarin de eigenaar wordt opgeroepen het voertuig binnen een week te verwijderen. Hierna kan de afdeling Openbare Werken van de gemeente Schagen het voertuig wegslepen. Deze kan tegen betaling van sleep- en stallingskosten afgehaald worden. Wanneer zich uiteindelijk binnen drie maanden niemand meldt kan het voertuig worden vernietigd. De politie hoopt dat het zover niet hoeft te komen en dat eigenaren hun aanhangwagens op tijd van de weg verwijderen.

Modder op de weg, bromfietser onderuit
Wieringerwer, woensdag 16 oktober 2002.
Omstreeks 18.45 uur kwam er bij de politie een melding binnen dat er een bestuurder van een scooter op de Oosterterpweg was gevallen omdat er modder op de weg lag. De bromfietser was inmiddels thuis aangekomen en had geen schade. De politie constateerde dat er inderdaad veel prut op de weg en het fietspad lag tussen Wieringerwerf en de Zeugweg. Het spoor leidde naar een land van een boer uit Wieringerwerf. Een transporteur had, zo verklaarde hij, onverwacht een bietentransport van het land gehaald. Hij kreeg van de politie toch een proces-verbaal omdat hij betere afspraken met de transporteur had moeten maken. De boer heeft de weg schoongemaakt om verdere ongelukken te voorkomen.

Een slok teveel
Den Helder, donderdag 17 oktober 2002.
Omstreeks 03.00 uur hield de politie een 33-jarige automobilist uit Den Helder aan wegens rijden met drank op. Aan het bureau bleek dat hij een slokje teveel op had. Hij blies namelijk 245 ug/l terwijl maximaal 220 ug/l is toegestaan. De man werd met een bekeuring en een rijverbod van één uur naar huis gestuurd.

Snelheidsduivel met drank op
Den Helder, donderdag 17 oktober 2002.
Omstreeks 05.00 uur ging de politie achter een 31-jarige automobilist uit Den Helder aan. Hij viel op omdat hij 100 km/u reed op de Kanaalweg. De politie had de auto eerder in de nacht al opvallend zien rijden maar raakte deze toen kwijt door een hoge snelheid. Ditmaal lukte het wel de bestuurder staande te houden. Hij bleek flink gedronken te hebben en blies aan het bureau 475 ug/l. Hij krijgt een proces-verbaal.

WESTFRIESLAND

Diefstal portemonnees uit woning
Hoorn, woensdag 16 oktober 2002.
Een bewoner van een woning aan de Gording keek gistermiddag raar op toen hij bemerkte dat er tijdens een korte afwezigheid twee portemonnees uit zijn woonkamer waren weggenomen. De man ging even een boodschap doen en had de achterdeur niet afgesloten. Toen hij terugkeerde zag hij de deur op een kier staan en merkte hij dat de spullen weg waren. In de portemonnees zaten pasjes en geld.

Aanhouding wegens belediging
Obdam, woensdag 16 oktober 2002.
Omstreeks 20.45 uur werd er op de Dorpsstraat door de politie een 20-jarige man uit Heerhugowaard aangehouden omdat hij de agenten uitschold. De agenten verdachten de man er van dat hij fietsen bij het station zou hebben omgegooid. Toen zij hem om opheldering vroegen werd hij beledigend en moest hij mee naar het bureau. Met een proces-verbaal op zak werd hij gisteravond weer heengezonden.

Burenruzie draait uit op handgemeen
Zwaag, woensdag 16 oktober 2002.
Omstreeks 21.15 uur liep een burenruzie aan de Brandnetel uit op een handgemeen. Een 40-jarige man had last van zijn buren omdat ze de badkamer aan het verbouwen waren. Hij had gevraagd of ze het rustiger aan wilden doen maar toen dit zonder resultaat bleef ging hij, gewapend met een hamer, verhaal halen. Na aanbellen deed de 56-jarige bewoonster open. Zij zag kans om een slag met de hamer te ontwijken en deze vervolgens af te pakken. Toen haar man erbij kwam kregen ze beiden enkele vuistslagen van de boze buurman. Hij werd kort hierna aangehouden door de gealarmeerde politie die de hamer in beslag nam. De man is vandaag in de middag heengezonden.

Drankrijder
Enkhuizen, donderdag 17 oktober 2002.
Omstreeks 01.20 uur controleerde de politie op het Westeinde een 51-jarige automobilist uit Bovenkarspel op drankgebruik. Aan het bureau blies hij 290 ug/l terwijl maximaal 220 ug/l is toegestaan. Hij krijgt en proces-verbaal.

Inhaalmanoeuvre loopt slecht af
Hoorn, donderdag 17 oktober 2002.
Omstreeks 02.00 uur, reed een 23-jarige automobilist uit Hoorn op de Provincialeweg, tussen de Ooster- en Zwaagmergouw, tegen een boom en raakte gewond. De man was bezig met een inhaalmanoeuvre en raakte daarbij in een slip. Hij kwam uiteindelijk tegen een aantal bomen aan de rechterzijde van de weg terecht. Zijn voertuig raakte total loss. De man werd met onbekend gebleven letsel opgenomen in het ziekenhuis.

Rijden zonder gordel
Enkhuizen, donderdag 17 oktober 2002.
Tussen 10.15 en 11.45 uur heeft de politie een autogordelcontrole gehouden op de Westerstraat. Hierbij werden 11 automobilisten bekeurd. Zij werden staande gehouden en kregen een bon van 40,- mee.

Ontvreemde auto teruggevonden in Streekbos
Venhuizen, donderdag, 17 oktober 2002.
In de afgelopen nacht is er een personenauto, merk Volkswagen en type Golf, weggenomen van een pad naast een bedrijf aan de Westerkerkweg. De auto werd vanmorgen, zonder wielen, teruggevonden in het Streekbos. Een rijbewijs uit deze auto werd teruggevonden bij de inbraak in 7 caravans op de camping in Broekerhaven. Van die caravans werd in de afgelopen nacht een ruit vernield of een deur open gebroken. Omdat de eigenaren elders wonen en nog niet bereikt konden worden is er nog niet bekend wat er is weggenomen maar de buit lijkt gering.