VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW: ondernemers willen veilig ondernemingsklimaat

Reactie VNO-NCW op veiligheidsprogramma 'Naar een veiliger samenleving

VNO-NCW: ondernemers willen veilig ondernemingsklimaat

DEN HAAG, 17 oktober 2002 - Ondernemers mogen er in de nieuwe veiligheidsplannen van het (demissionaire) kabinet niet bekaaid afkomen. Dat risico bestaat, nu uit het vandaag bekendgemaakte veiligheidsprogramma 'Naar een veiliger samenleving' blijkt dat veiligheid in de publieke ruimte voorrang heeft. Niet alleen voor de burger, maar ook voor bedrijven moet het in 2006 zichtbaar veiliger zijn. Dat zegt de ondernemingsorganisatie VNO-NCW in een reactie. Op hoofdpunten is VNO-NCW tevreden met de voorgestelde aanpak van de criminaliteitsbestrijding.

Het bedrijfsleven, dat zich grote zorgen maakt over toenemende criminaliteit (overvallen, diefstal, inbraak en vandalisme), is tot nu toe ontevreden over de aanpak ervan. Het nieuwe programma straalt in elk geval daadkracht uit en dat is dringend nodig, zegt VNO-NCW. VNO-NCW heeft eerder gepleit voor een forse vermindering van de criminaliteit op basis van concrete doelstellingen. Dit programma is daartoe een duidelijke aanzet.

De nadruk op het veiliger maken van de publieke ruimte mag van VNO-NCW niet ten koste mag gaan van de aanpak van criminaliteit waarvan bedrijven het slachtoffer zijn. Ondernemingen worden steeds vaker getroffen door criminaliteit, maar daar staan lage aangiftecijfers door bedrijven tegenover. Een teken aan de wand, zegt VNO-NCW. Veel ondernemers vinden dat politie en justitie zich onvoldoende inspannen.

Het Rijk wil met de private sector afspraken maken over preventie en veiligheidsbevorderende maatregelen ten aanzien van personen, goederen, gebouwen en terreinen. Het bedrijfsleven is daartoe bereid. VNO-NCW wil graag met de overheid bezien op welke wijze de private veiligheidssector daadwerkelijk kan bijdragen aan vermindering van onveiligheid. Gezien de hoge kosten van preventie pleit VNO-NCW voor de invoering van een (fiscale) regeling stimulering criminaliteitspreventiemaatregelen door bedrijven.

Voor nadere inlichtingen:
Roelf van der Kooij 06 512 845 88

Voor meer informatie over VNO-NCW zie www.vno-ncw.nl

17 okt 02 17:20