Ministerie van Justitie

Kabinet pakt veelplegers en risicojongeren aan
17 oktober 2002

Het kabinet zal fors in veiligheid gaan investeren, Nederland moet veiliger worden. Het kabinet kiest voor de aanpak van stelselmatige daders en risicojongeren, en voor verbetering van toezicht en controle in de publieke ruimte. Daarnaast komen er meer gerichte preventieprojecten en worden de opsporing en de handhaving versterkt.

Dit zijn de hoofdlijnen uit de nota Naar een veiliger samenleving van minister Donner van Justitie, en van minister Remkes en staatssecretaris Hessing van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Er komen meer agenten en cellen, aangiften van misdrijven gaan sneller en efficiënter, er worden meer misdrijven opgehelderd en er komt een snellere doorlooptijd in strafzaken. Ook komt er een voorziening om stelselmatige daders langer op te sluiten en wordt de strafrechtelijke opvang verslaafde criminelen (SOV) uitgebreid.

Bij de bestrijding van criminaliteit en overlast legt het kabinet het accent op veelplegers en risicojongeren, die dreigen af te glijden in een criminele carrière.

De groep van veelplegers is met name in de grote steden verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit. Op strafbaar gedrag van risicojongeren zal sneller en efficiënter gereageerd worden.

Er komt structurele aandacht voor risicogebieden, zoals uitgaansgebieden, woonwijken en winkelcentra. Ook de inzet van particuliere beveiligers, onder regie van de politie, wordt geïntensiveerd. De burger krijgt meer mogelijkheden om aangifte te doen, bijvoorbeeld telefonisch en elektronisch.

De politie zal zich meer gaan bezig houden met haar kerntaken, maatschappelijke instellingen zullen bijvoorbeeld de opvang van verslaafden en zwervers over gaan nemen. Verder zal de politie de administratie rond toelating van vreemdelingen overdragen aan de IND.

Er komt meer ruimte voor het OM om zaken zonder tussenkomst van de rechter af te doen. De Raad voor de Rechtspraak werkt aan voorstellen die de efficiency bij de procesgang verhogen.

Bron: Directie Voorlichting