Gemeente Den Helder

15-10-2002
Verordening Burgerinitiatief
Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 3 juli 2002 de Verordening over het burgerinitiatief heeft vastgesteld. Het besluit ligt ter inzage op het stadhuis. Op 7 maart 2002 is de Wet dualisering gemeentebestuur in werking getreden. Sinds de inwerkingtreding van de Wet dualisering gemeentebestuur is de mogelijkheid van het burgerinitiatief ter ondersteuning van de volksvertegenwoordigende functie van de raad uitgewerkt. Burgerinitiatief geeft burgers het recht om zelf onderwerpen op de politieke agenda te plaatsen. Vervolgens vindt er reguliere besluitvorming plaats in de raad. Dit vergroot de participatie en betrokkenheid van burgers bij de gemeentepolitiek en geeft hen de mogelijkheid direct invloed uit te oefenen op de politieke agenda. Raadsleden worden op die manier gewezen op ontwikkelingen in de samenleving. Het burgerinitiatief kan zodoende een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van de agendavorming voor de raadsvergaderingen. Burgers kunnen onderwerpen op de raadsagenda plaatsen die de gemeenteraad naar hun idee op de agenda zou moeten zetten, maar die de raad (nog) niet heeft opgepakt (waarbij u bepaalde voorwaarden in acht moet nemen).

Een paar onderwerpen komen niet in aanmerking voor het burgerinitiatief:
a. een onderwerp dat niet behoort tot de bevoegdheid van de raad; b. een vraag over het gemeentelijk beleid en/of de uitvoering ervan; c. een klacht in de zin van hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht over een gedraging van het gemeentebestuur; d. een bezwaar in de zin van hoofdstuk 7 van de Algemene wet bestuursrecht tegen een besluit van het gemeentebestuur; e. onderwerpen waarover de raad al eerder een besluit heeft genomen (tijdens de raadsperiode waarin het voorstel wordt ingediend) of die een wijziging betreffen van beleid dat al in een ver gevorderd stadium van ontwikkeling of reeds in uitvoering is.

Vanuit de gedachte dat ook jongeren meer worden betrokken bij de gemeentelijke politiek mag iedereen van 16 jaar en ouder inspreken. De verzoeker van het burgerinitiatief moet tevens een lijst met minimaal 25 handtekeningen indienen.

U kunt tot woensdag 23 oktober 2002 tegen het besluit van het college over de referendabiliteit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. U kunt als kiesgerechtigde voor de gemeenteraadsverkiezing binnen drie weken na publicatie van dit besluit, een verzoek tot het houden van een gemeentelijk referendum indienen.

« terug