Fontys


donderdag 17 oktober 2002

Nieuwe directeur bij Fontys Pedagogisch Technische Hogeschool Rotterdam/Amsterdam
De Raad van Bestuur van Fontys Hogescholen heeft dr. J. Commissaris benoemd tot directeur van de Fontys Pedagogisch Technische Hogeschool (PTH) Rotterdam/Amsterdam. Hij volgt Kees Bjorkman op die per 1 januari met vervroegd pensioen gaat. Commissaris is momenteel beleidsadviseur van de Raad van Bestuur van Fontys. Deze benoeming is onderdeel van het Fontys mobiliteitsbeleid.

Jan Commissaris behaalde in 1972 zijn doctoraal examen Praktische Theologie aan de universiteit Nijmegen en in 1977 promoveerde hij op het theologisch-sociaal wetenschappelijk proefschrift Profetische Planning over waarden en planning in non profit organisaties. Van 1982 tot 1996 werkte hij bij de Pedagogisch Technische Hogeschool te Eindhoven, een rechtsvoorganger van Fontys. Eerst was hij daar docent filosofie en ethiek, later ontwerper en coach van curriculuminnovatie en hoofd van het Landelijk Bureau Onderwijs. Na het ontstaan van Fontys Hogescholen werd hij hoofd van de Gemeenschappelijke Dienst Ontwikkeling van Onderwijs en Onderzoek. Daarnaast was hij tijdelijk adjunct-directeur van Fontys Internationale Hogeschool Economie te Venlo. Hij was tevens lid van diverse landelijke commissies voor professionalisering van leraren in het beroepsonderwijs. Sinds 2000 is Commissaris beleidsadviseur van de Raad van Bestuur van Fontys Hogescholen voor strategie, onderwijsbeleid en lerarenopleidingen.

Commissaris ziet het als zijn voornaamste uitdaging, om nu als directeur van de Fontys PTH Rotterdam/Amsterdam leiding en steun te geven aan de professionals die zich inzetten om competente leraren voor het beroepsonderwijs op te leiden. Dat is in deze tijd waarin er, vooral in de Randstad, een schreeuwend tekort aan leraren is, een zaak van levensbelang voor economie en maatschappij. Hij wil al zijn krachten inzetten om via nieuwe wegen mensen te scholen voor een loopbaan in het onderwijs. Jan Houben, lid van de Raad van Bestuur met personeel in portefeuille, zegt over Jan Commissaris: gezien zijn loopbaan bij Fontys is het een logische volgende stap in zijn carrière om nu directeur te worden van een Fontys instituut.

Het Fontys mobiliteitsbeleid - ingevoerd in 2000 tijdens het reorganisatieproces genaamd Winterlied- houdt in dat elke vier tot vijf jaar een deel van het Fontys management in nieuwe functies wordt geplaatst. In de periode tussen juni en oktober 2002 zullen volgens de huidige planning een tiental managers van functie veranderen.