Rijksvoorlichtingsdienst

Brandweerstrepen 17 okt 2002
EXTRA GELD VOOR BRANDWEER EN RAMPENBEHEERSING

De komende jaren krijgt de brandweer en rampenbeheersing extra geld. Voor 2005 is dat 16 miljoen oplopend naar 20 miljoen structureel per jaar vanaf 2006. Het kabinet heeft nog niet besloten waaraan het geld exact wordt besteed. De komende jaren hebben de veiligheidsregio's en de samenvoeging van de meldkamers prioriteit.

Dit staat in het programma 'Bewust Veiliger' dat staatssecretaris Hessing (BZK) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Veiligheidsregio's
Het kabinet wil dat vanaf eind 2003 politie, brandweer en de geneeskundige hulpverlening volgens dezelfde regioindeling werken. Dit is de eerste stap naar de vorming van 25 veiligheidsregio's die het kabinet eind 2006 wil hebben gerealiseerd. In een veiligheidsregio hebben de hulpverleningsdiensten niet alleen
dezelfde territoriale grenzen, maar ook dezelfde bestuurlijke aansturing. Hierdoor moeten de diensten efficiënter (met elkaar) gaan werken, waardoor vooral de kwaliteit van de rampenbestrijding en de voorbereiding daarop verbeteren.

Meldkamers
De meldkamers van de politie, de regionale alarmcentrales van de brandweer en de meldkamers van de regionale ambulancevoorzieningen krijgen gezamenlijke huisvesting als opmaat naar een verdergaande integratie. Hierdoor moet de samenwerking tussen de verschillende hulpverleningsinstanties aanzienlijk verbeteren. Uiteindelijk moeten er eind 2006 25 samengevoegde meldkamers in de 25 veiligheidsregio's komen.

Bewustzijn en verantwoordelijkheid
Ook wil het kabinet benadrukken dat het bevorderen van de veiligheid niet alleen een taak van de overheid is. Ook bedrijven en burgers hebben hier een belangrijke verantwoordelijkheid. Voor bedrijven geldt dat veiligheidsvoorschriften- en adviezen niet vrijblijvend zijn. Cafés moeten niet alleen zorgen voor een gezellige, maar bovenal voor een veilige omgeving. Scholen moeten niet alleen slagingspercentages openbaar maken, maar ook hun activiteiten om de veiligheid te bevorderen. En zaaleigenaren zouden bijvoorbeeld bij de offerte voor zaalverhuur een kopietje van de actuele gebruikersvergunning kunnen bijvoegen, aldus het ministerie van BZK.

Bron:
Persbericht ministerie van BZK