Ingezonden persbericht

Preva en Tempo-Team Traject sluiten samenwerkingsverband

Multidisciplinaire aanpak voorkomt (langdurig) ziekteverzuim, versnelt reïntegratie en bespaart kosten

Utrecht, 17 oktober 2002 - Preva, specialist op het gebied van preventieve en curatieve behandeling van arbeidsgerelateerde klachten, en Tempo-Team Traject, een divisie van één van de grootste uitzendondernemingen van Nederland, hebben een samenwerkingsverband gesloten. De organisaties bieden gezamenlijk een multidisciplinaire aanpak om langdurige ziekte van medewerkers te voorkomen of de reïntegratie van zieke werknemers in vast dienstverband te bespoedigen. Preva richt zich in dit samenwerkingsverband op de medisch gerelateerde klachten als RSI, stress en burn-out, terwijl Tempo-Team Traject een reïntegratietraject biedt, waarin medewerkers begeleid en bemiddeld worden voor een nieuwe functie. De partners bieden één loket waarmee werkgevers besparen op kosten als gevolg van ziekte en eventuele arbeidsongeschiktheid.

De gezamenlijke werkwijze is in eerste instantie gericht op het voorkomen van langdurig ziekteverzuim. Preva voert bij fysieke, op werkplekgerelateerde klachten een medisch onderzoek uit en stelt een behandelplan op. Na goedkeuring van het behandelplan behandelen specialisten van Preva de medewerker met fysiotherapie, psychotherapie en cesartherapie óp de werkplek. De behandeling wordt doorgesproken met de werkgever en volledig aangepast aan de individuele, specifieke situatie. Als blijkt dat deze behandeling niet afdoende werkt, wordt Tempo-Team Traject ingeschakeld om de mogelijkheden van een externe herplaatsing te onderzoeken.

"De winst van de samenwerking zit vooral in het feit dat bedrijven nu bij één loket terecht kunnen", zegt Ellen Hoekwater, Labelmanager van Tempo-Team Traject. "Zowel het voorkomen van ziekte als een eventuele herplaatsing zitten onder één dak. De expertisegebieden van Preva en Tempo-Team Traject vormen een perfecte synergie."

"Niet alleen moet voor een langdurig zieke medewerker al dan niet tijdelijke vervanging worden gevonden, ook lopen de ziektekosten en de eventuele boetes hoog op", zegt Jaap Spruit, directeur van Preva. "Door deze nieuwe dienst proberen we deze voor beide partijen vervelende situatie te voorkomen. Als dit echt niet mogelijk blijkt, zorgen we samen voor een snelle en soepele herplaatsing."

Vanaf 2003 wordt waarschijnlijk van alle werkgevers een wettelijke reïntegratietaak gevraagd. Vanaf dat moment dienen werkgevers zich contractueel te verbinden aan één of diverse reïntegratiebedrijven. Indien sprake is van een contract met een reïntegratiebedrijf én de werkgever beschikt over documentatie volgens de wettelijke verplichting, kan subsidie worden aangevraagd bij het UWV (Uitvoering Werknemers Verzekeringen). Deze subsidie is van toepassing op de kosten die zijn gemaakt voor de externe reïntegratie van de medewerker. De subsidie bedraagt 50 procent van de werkelijke kosten voor de activiteiten van het reïntegratiebedrijf. Indien de reïntegratie succesvol is, dat wil zeggen dat de medewerker minimaal 26 weken werkzaam is bij deze nieuwe werkgever, vergoedt het UWV ook de overige 50 procent van de kosten.

Tempo-Team
Tempo-Team is gespecialiseerd in oplossingen op het gebied van flexibel werken en human resource diensten. Tempo-Team is een van de grootste uitzendondernemingen van Nederland en marktleider wat betreft levering van flexibel personeel in de branches logistiek en horeca. Tempo-Team is onderdeel van de Randstad Holding NV. Voor meer informatie over Tempo-Team http://www.tempo-team.nl en / of mail naar info@tempo-team.nl

Preva
Preva is een professioneel team van therapeuten dat zich gespecialiseerd heeft in het behandelen van arbeidsgerelateerde klachten bij klanten op de werkvloer. Het team bestaat uit een combinatie van fysiotherapeuten, psychotherapeuten, cesartherapeuten, sportmasseurs en arbeidsdeskundigen. Preva behandelt mensen op preventieve of op therapeutische basis op de werkplek zelf. Hierdoor kunnen RSI en daarmee samenhangende klachten tijdig voorkomen en bestreden worden. Door niet alleen aandacht te besteden aan symptoombestrijding, maar ook zaken als werkhouding, psychische factoren (stress en werkdruk) in de behandelingen mee te nemen, biedt Preva een totaaloplossing om het ziekteverzuim binnen organisaties blijvend terug te dringen.