Ministerie van Algemene Zaken

De voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal De heer ir. G.J.M. Braks De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal De heer drs. F.W. Weisglas

Kenmerk : 02M441689 's-Gravenhage, 17 oktober 2002

Amici,

Gelet op het demissionaire karakter van het kabinet, is volgens ongeschreven regels van het staatsrecht de discussie thans aan de orde op welke wijze de begrotingswetten, het belastingplan en de daarmee samenhangende wet- en regelgeving in het parlement zullen worden behandeld. Uitstel van de behandeling van deze voorstellen brengt belangrijke budgettaire risico's met zich mee. In de beleidsplannen (belastingplan en premiemaatregelen) is een inkomstenverhoging van 3,3 miljard euro (0,7% BBP) voorzien. Aan de uitgavenkant van de begroting is per saldo een besparing voorzien van 3,5 miljard euro in 2003 (0,7% BBP). Voor een aantal van deze maatregelen geldt dat aanhouding van besluitvorming zou neerkomen op een vertraging met één jaar. Gelet op de ernstige economische en budgettaire situatie, is dit zeer riskant.

De begrotingen 2003 vormen een samenhangend en noodzakelijk antwoord op de - door een ieder onderkende - zorgwekkende economische situatie. Tijdens de onlangs gehouden Algemene Politieke Beschouwingen bleek een ruime meerderheid van de Tweede Kamer dit te ondersteunen.

U ontvangt hiervoor zo spoedig mogelijk een nadere analyse van de precieze budgettaire risico's en consequenties van de nu ontstane situatie, alsmede een gedetailleerder voorstel van het kabinet hoe hiermee kan worden omgegaan.

Met de meeste hoogachting,

Mr.dr. J.P. Balkenende