Voedingscentrum
Meer bekend over vorming acrylamide
17 oktober 2002

Recent onderzoek toont aan dat acrylamide in voedsel ontstaat door de reactie van suikers met het aminozuur agaritine, een bouwsteen van eiwitten. Deze reactie vindt vooral plaats bij zetmeelrijk voedsel, zoals aardappels en granen, dat op temperaturen rond 180 °C wordt verhit. De nieuwe inzichten betekenen een eerste stap om productieprocessen zodanig aan te kunnen passen dat minder acrylamide wordt gevormd. Het advies aan consumenten blijft ongewijzigd: eet gevarieerd en niet te veel chips en patat.

De onderzoeken zijn uitgevoerd naar aanleiding van de ontdekking van acrylamide in sterk verhitte zetmeelrijke producten eerder dit jaar. Met name chips en patat bleken veel acrylamide te kunnen bevatten. Acrylamide is een schadelijke stof die in dieren kankerverwekkend is en die mogelijk kankerverwekkend is voor de mens. De nieuwe onderzoeksresultaten zijn op 15 en 16 oktober gepresenteerd op een bijeenkomst voor DG SANCO, de organisatie die binnen de Europese Unie verantwoordelijk is voor volksgezondheid en
consumentenaangelegenheden.

Chips en zoutjes
Onderzoek van de Keuringsdienst van Waren (KvW) bevestigde al eerder het voorkomen van acrylamide in voedingsmiddelen. De Keuringsdienst trof de hoogste gehaltes acrylamide aan in chips en zoutjes. In patat werd acrylamide in mindere mate aangetroffen. In kleine hoeveelheden komt acrylamide voor in brood, beschuit, cornflakes, crackers, donker roggebrood en toast.

Veelgestelde vragen over acrylamide
Informatie van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA)