Gemeente Breda

Persberichten

17-10-2002

De Bredase rondweg nadert de finale fase
Vandaag, 17 oktober 2002 wordt officieel begonnen met de aanleg van de tunnelbak onder het spoor. Een enorm karwei dat straks wel de weg vrijmaakt om de Westerparklaan door te trekken. Met het aanbrengen van de laatste schakel komt er in de westflank van Breda een verbinding tussen de noordelijke en zuidelijke rondweg tot stand en is de cirkel van Breda in 2006 gesloten.

Het aanbrengen van deze laatste schakel, met de kostbare tunnelbak, is mede mogelijk gemaakt door de hulp van de Provincie, Rijkswaterstaat en de Projectorganisatie HSL-Zuid.
De twee eerstgenoemde hebben een hulp in de vorm van financiële steun toegezegd. Van de Provincie is een toezegging binnen van 6 miljoen Euro. Het Rijk heeft nog geen exact bedrag genoemd, maar de belofte ligt er wel. De financiële tegemoetkomingen van zowel het Rijk alsook de Provincie toont het bovenlokale belang van dit infrastructurele werk aan.
Met de aanleg van een binnenstedelijke rondweg voldoet Breda meteen aan een van de doelstellingen van Brabantstad: het bereikbaar houden van de vijf grootste steden uit het Samenwerkingsverband. Voor de uitvoering van de tunnelbak is dankbaar gebruik gemaakt van de mogelijkheden die Breda nu op haar grondgebied heeft: de gemeente heeft de Projectorganisatie HSL-Zuid gevraagd gelijktijdig met het verleggen van de sporen te zorgen voor het plaatsen van de onderdoorgang onder het spoor.
Deze samenwerking tussen gemeente en Projectorganisatie levert beide partijen, zo is inmiddels gebleken, veel voordelen op.

Uitvoering
Met de aanleg van de onderdoorgang of tunnelbak is de meeste tijd gemoeid. Pas wanneer deze klus geklaard is, zal de weg worden aangesloten op de noordelijke rondweg. Voordat de Westerparklaan definitief wordt doorgetrokken zal overleg gevoerd worden met de bewoners over keuze en gebruik van geluidswerend materiaal. Als in 2006 de shuttlesporen Brabantstad via Breda met het HSL-netwerk verbinden, zal ook de binnenstedelijke rondweg in Breda een feit zijn. Hiermee voldoet de gemeente Breda aan de opdracht Zuidelijk Vervoersknooppunt te worden.

Breda, 17 oktober 2002