Gemeente Alkmaar


De gemeente Alkmaar zet haar bestemmingsplannen op het internet

Logo EU klein

Alkmaar, 16 oktober 2002

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alkmaar heeft besloten te starten met een proefproject om bestemmingsplannen op het internet te publiceren. De website zal in het eerste kwartaal van 2003 beschikbaar zijn en het project zal in ieder geval tot eind 2003 duren. Het doel is om alle burgers, bedrijven en instanties op een eenduidige wijze te voorzien van bestemmingsplan informatie.

Via de internetsite van de gemeente Alkmaar (www.alkmaar.nl) kan iedereen vanaf begin 2003 door middel van een adres, of door het zoeken in de kaart, het bestemmingsplan van een bepaald gebied inzien. Deze informatie is bijvoorbeeld van belang om na te gaan wat de mogelijkheden voor bouw of verbouw zijn.
Uniek in dit project is dat ook nieuwe plannen op deze wijze ter inzage worden gelegd. Tijdens het project moet inzicht worden verkregen in de juridische, organisatorische, technische en financiële consequenties van een dergelijke werkwijze. Ook zal de behoefte aan deze vorm van informatievoorziening in beeld worden gebracht.

Omdat de wet Ruimtelijke Ordening niet voorziet in het digitaal ter beschikking stellen van deze informatie via het internet is met name het juridische aspect van groot belang. Een belangrijke vraag die daarbij aan de orde komt is de status van een digitaal bezwaar en hoe dit in de organisatie moet worden behandeld. Veel aandacht zal dus worden besteedt aan het op een juiste manier informeren van de bezoekers van de site over de status van de getoonde informatie en van eventuele reacties.

Met de ontwikkeling van deze website zal de Gemeente Alkmaar veel van haar bestemmingsplannen om gaan zetten naar digitale plannen inclusief een koppeling naar de betreffende voorwaarden en toelichting. Verwacht wordt dat circa 70% tot 80% van alle bestemmingsplannen gedurende het jaar 2003 beschikbaar zal zijn in een digitale vorm. Hiermee loopt de gemeente vooruit op de wens van het ministerie van VROM om 70% van alle bestemmingsplannen in 2005 op het internet beschikbaar te hebben.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Noord-Holland en de Europese Unie (Europees Fonds Regionale Ontwikkeling, Innovatieve Acties) van ¤ 60.000,-. De totale kosten van het project zijn begroot op ¤ 84.100,-.

17 oktober 2002