Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Loones bezorgd over de veiligheid van schookinderen op de bussen van De Lijn (17/10/02)

In de commissie van Mobiliteit, Openbare Werken en Energie van 15 oktober jl., interpelleerde Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Loones minister Stevaert over wat hij bestempelt als een "onverantwoorde" manier van vervoeren van schoolkinderen door bussen van de Lijn.

Het is geen uitzondering, waarschuwde Jan Loones, de bussen, bij piekmomenten, letterlijk vol te stouwen met schoolkinderen, die op dergelijke oncomfortabele en onveilige manier van en naar school moeten rijden.

De volksvertegenwoordiger wou van de minister vernemen of hij van deze toestanden op de hoogte was, en hoe het zit met richtlijnen en controles ter zake.

De minister was inderdaad op de hoogte, en gaf een uitgebreide uitleg (met cijfers en al) over het succes van de Buzzy-Pazz en de omni-pass, om aan te tonen dat dit aan de grondslag van dit euvel zou liggen.

Voor wat betreft richtlijnen had de minister het over "nog te voorzien richtlijnen" inzake de wijze waarop capaciteitsproblemen structureel moeten worden aangepakt.

Volksvertegenwoordiger Jan Loones was niet te spreken over het antwoord van de minister op zijn vraag naar de wijze van controleren op de bussen, aangezien het in feite hierop neerkomt dat de chauffeurs voor de onmogelijke opdracht zullen staan om zelf controles uit te oefenen door overbezettingen te melden in hun dagverslag.

Al helemaal niet opgezet was Jan Loones met het antwoord van de minister op zijn waarschuwing voor de gevolgen bij eventuele ongevallen.

De minister maakte zich daar nogal gemakkelijk vanaf door te stellen dat "de voertuigen van De Lijn verzekerd zijn voor de burgerlijke aansprakelijkheid bij ongevallen."

Het zou er nogal aan mankeren dat De Lijn niet zou tussenkomen, in geval van schade, aldus de volksvertegenwoordiger.

Prioritair blijft de veiligheid van de kinderen, die toch niet langer gegarandeerd is op bussen die tot ver boven het toegelaten maximum plaatsen volgepropt worden: ook dat is verkeersveiligheid ...

Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Loones kijkt dan ook uit naar de "te voorziene richtlijnen", hoe die zullen nageleefd worden en op welke wijze er efficiënte controle zal bestaan.

Auteur:
Vlaams Parlement
Jan Loones, Vlaams volksvertegenwoordiger

Meer informatie:
Contactpersoon: Jan Loones
Telefoon: 058/51.37.38
Fax: 058/51.99.54
E-post: jan.loones@vlaamsparlement.be
Url: www.koksijde.be/janloones


---

Ledenblad
Volle Manen