Gemeente Loenen aan de Vecht


Nieuwsberichten

17/10/2002
Risico-inventarisatie provincie Utrecht

Sinds de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam is de behoefte aan informatie over eventuele risico´s binnen de woon- en leefomgeving actueler dan ooit. Achter de schermen werken overheden en hulpverleningsdiensten hard aan het in kaart brengen van de risico´s op het eigen grondgebied. Tevens is de milieudienst al jaren actief met de vergunningverlening en controle van bedrijven. De overheid heeft haar verantwoordelijkheid verder ingevuld door een uitgebreide inventarisatie te laten uitvoeren en zo de mogelijke veiligheidsrisico´s in de provincie in kaart te brengen.

In opdracht van een intergemeentelijke projectgroep voor rampenbestrijding is het afgelopen jaar in 26 Utrechtse gemeenten een grondige inventarisatie uitgevoerd van de risico´s bij bedrijven en instellingen. In de Eemlandse gemeenten is een dergelijk project in 2000 reeds uitgevoerd. De resultaten van de inventarisatie zijn gepubliceerd in het rapport "Risico-inventarisatie in het gebied van de Regionale Brandweer Utrecht, Inrichtingen met een extern veiligheidsrisico", dat door de Commissaris van de Koningin op 14 oktober jl. openbaar is gemaakt. De gegevens uit het rapport zijn verwerkt in een digitale risicokaart die te raadplegen is onder http://www.provincieutrecht.nl/risicokaart.

Te nemen maatregelen n.a.v. de inventarisatie
Aan de hand van de resultaten van de risico-inventarisatie wordt een aantal maatregelen voorgesteld. Afhankelijk van de categorie van het veiligheidsrisico wordt de volgende planvorming aanbevolen: Een bereikbaarheidskaart voor die bedrijven die een gering veiligheidsrisico met zich meebrengen. Dit is een plattegrond van de gebouwen van het bedrijf en de omgeving met daarop ten behoeve van de hulpverleningsdiensten vermeld de specifieke risico´s en telefoonnummers van contactpersonen.
Een aanvalsplan voor de bedrijven met een middelgroot risico. Dit plan bestaat uit een bereikbaarheidskaart plus een beschrijving van de benodigde inzet van de brandweer bij eventuele calamiteiten. Een rampbestrijdingsplan voor de meest risicovolle bedrijven. Dit is een aanvalsplan met daarbij een beschrijving van de te volgen strategie bij een multidisciplinaire inzet.

Situatie Loenen
Als risicovolle bedrijven in de gemeente Loenen worden in het rapport genoemd: BP Tankstation Rozendaal, Van Leer Nederland B.V., GULF OIL Nederland B.V. en Arends Autobandenhandel B.V. De gemeente heeft het advies gekregen om voor het tankstation Rozendaal en Van Leer Nederland B.V. een aanvalsplan op te stellen, voor GULF OIL een rampbestrijdingsplan en voor Arends Autobandenhandel een bereikbaarheidskaart. Voor Van Leer Nederland B.V. en GULF OIL Nederland B.V. is reeds voorzien in een aanvalsplan. De gemeente neemt het advies ter harte en zal, in samenwerking met de hulpverleningsdiensten genoemde planvorming aanpassen c.q. verzorgen.

Voor aanvullende informatie of vragen omtrent de risico-inventarisatie kunt u terecht bij de ambtenaar rampenbestrijding van de gemeente, mw. M. Martens.