Gemeente Leiden

Actieprogramma 'Fysieke Veiligheid'

Woensdag 16 oktober 2002 presenteerden de wethouders Alexander Geertsema (Veiligheid) en Ron Hillebrand (Ruimtelijke Ordening) het actieprogramma 'Fysieke Veiligheid'. Het programma is inmiddels goedgekeurd door het college van B&W. De gemeenteraad gaat zich er nog over buigen. Het bevat de bouwstenen voor verbeteren van de fysieke veiligheid in Leiden. Dit omvat de brandveiligheid, de gevaren die verbonden zijn aan het gebruik, de opslag en het vervoer van gevaarlijke stoffen en de constructieve veiligheid.

Hoofdlijnen programma

Een belangrijk actiepunt is de brandveiligheid. De gemeente huurt een extern bureau in om in vier jaar 1300 gebruiksvergunningen te verlenen. Tegelijkertijd wordt de controle- en handhavingcapaciteit op niveau gebracht zodat er geen achterstanden ontstaan. Er wordt 'lik-op-stuk' gehandhaafd. Dit betekent dat bij overtreding van de brandveiligheidsregels direct een gebruiksbeperking wordt opgelegd of tot sluiting wordt overgegaan. Daarnaast wordt er een zwarte lijst opgesteld waarop bedrijven komen te staan die gedurende een jaar geen medewerking hebben verleend bij het verbeteren van de brandveiligheid. Om de kwaliteit van de brandveiligheid te waarborgen wordt elk jaar een onderzoek uitgevoerd door een onafhankelijk bureau. Jaarlijks wordt de voortgang met betrekking tot de veiligheid aan de gemeenteraad gerapporteerd.

Verantwoordelijkheden

De gemeente heeft bij het bevorderen en handhaven van de veiligheid een zeer belangrijke taak maar kan nooit alle risico's uitbannen. De bewoners en ondernemers van Leiden hebben ook een eigen verantwoordelijkheid voor een veilige stad.