Gemeente Leiden

Vergoeding kosten bezwaarschrift

Heeft u in verband met een bezwaarschrift tegen een gemeentelijke belastingaanslag of een WOZ-beschikking kosten gemaakt? Dan kunt u op grond van artikel 7:15 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) een verzoek doen tot vergoeding van deze kosten. Het verzoek moet bij voorkeur in het bezwaarschrift worden gedaan. In elk geval voor de datum van uitspraak op het bezwaarschrift.

De kosten worden uitsluitend vergoed als de omstreden aanslag of WOZ-beschikking onjuist was en dit aan de gemeente te wijten is. De gemaakte kosten moeten 'redelijkerwijs' zijn gemaakt. Ook het inroepen van rechtsbijstand en de in rekening gebrachte uren moeten redelijk zijn. Bij uw verzoek om kostenvergoeding moet u de afschriften van nota's voegen, waaruit blijkt dat de kosten, die voor vergoeding in aanmerking komen, ook inderdaad zijn gemaakt. Bij de behandeling van uw bezwaarschrift wordt beoordeeld of uw verzoek om kostenvergoeding wordt gehonoreerd. De beslissing inzake de kostenvergoeding maakt deel uit van de uitspraak op het bezwaarschrift. Er is dus geen aparte beroepsmogelijkheid ten aanzien van deze beslissing. Deze regeling is van kracht voor aanslagen of beschikkingen die op of na 12 maart 2002 vastgesteld zijn.

De volgende kosten komen in aanmerking voor vergoeding:
1. Kosten van door derden beroepsmatig verleende rechtsbijstand; A. Het bepalen van de hoogte van de kostenvergoeding gebeurt aan de hand van een puntenstelsel. Voor belastingzaken wordt een bedrag van 161,00 per punt vergoed.
B. Kosten voor bijstand van familieleden of interne juridische diensten van belanghebbende en niet beroepsmatig verleende bijstand zijn uitgesloten.

2. Kosten van een getuige, deskundige of tolk die door een partij of een belanghebbende is meegebracht of opgeroepen, of een deskundige die aan een partij verslag heeft uitgebracht; A. De kosten voor een getuige die aan een partij verslag (bijvoorbeeld een taxatierapport) heeft uitgebracht zijn per uur maximaal 54,00, excl. omzetbelasting.
3. Reis- en verblijfkosten van een partij of een belanghebbende; A. Op basis van een kaartje tweede klas openbaar vervoer. Met name de kosten voor het bijwonen van hoorzitting en nadere hoorzitting. Ook reiskosten voor een deugdelijke voorbereiding van het bezwaarschrift komen in aanmerking.
4. Verletkosten van een partij of een belanghebbende; A. De kosten voor o.a. het bijwonen van hoorzitting en nadere hoorzitting. Het geldt voor de belanghebbende zelf, of zijn gemachtigde die niet derde is en die niet beroepsmatig rechtsbijstand verleent. Maximaal per uur 53,09.
5. Kosten van uittreksels uit openbare registers telegrammen, internationale telexen, internationale telefaxen en internationale telefoongesprekken.

Meer informatie: servicepunt Belastingen telefoon 071 516 55 00