Gemeente Leiden

Tussen wal en schip beland

De gemeente financiert en initieert instellingen als het Slaaphuis, het Dienstencentrum voor Dak- en thuislozen en De Zaak om (ex-)verslaafden, dak- en thuislozen of andere hulpbehoevenden op te vangen. Woensdag 16 oktober was er een stadswandeling voor wethouders en ambtenaren uit Leiden en omgeving om te bekijken hoe het verslavingsbeleid en de maatschappelijke opvang in de Leidse praktijk uitpakt. Een indruk:

De slaapzaal van het onlangs geopende Slaaphuis aan de Boommarkt 16. Mensen kunnen zich hier of in Het Dienstencentrum aanmelden en een nachtje in een bed slapen. Ze moeten zich dan wel houden aan de huisregels, zoals het verbod op drank en drugs. Ze moeten voor half elf 's avonds binnen zijn en 's ochtends vroeg, na een ontbijt, weer vertrekken. Stichting de Binnenvest zorgt er tevens voor dat mensen zich kunnen douchen of de was doen.

Links op de foto laat Simone Régouw, coördinator, belangstellende ambtenaren uit de regio een kijkje nemen in de keuken van 'De Zaak' aan de Ir Driessenstraat 11. Hier laat Parnassia, met financiële steun van de gemeente, dak- en thuislozen en (ex) verslaafden ervaring opdoen met allerlei praktische dagelijkse bezigheden, zoals koken. De bedoeling is dat de deelnemers zo hun leven weer op de rails krijgen. Naast koken kunnen deelnemers er bijvoorbeeld meubels opknappen, sporten en computeren.

Treurig, maar toch huiselijk. Even bijkomen, even koffie drinken en een sigaretje roken. Dit is een deel van Het Dienstencentrum, Oude Rijn 44b. Vroeger werd hier brood gebakken voor de armen, vandaar dat het gebouw nog steeds 'De Bakkerij' heet. Dak- en thuislozen kunnen hier douchen, hun inkomen laten beheren (ze krijgen dan zakgeld) en ze kunnen het Dienstencentrum gebruiken als postadres. Ook hier moet iedereen zich houden aan de huisregels, die zijn opgesteld om de overlast tot een minimum te beperken.

Wethouder Hans Buijing (links) met een aantal ambtenaren en bestuurders uit de regio die zich bezighouden met verslavingsbeleid en maatschappelijke opvang. Het gezelschap loopt in de richting van De Zaak. Ook stond een bezoek aan de GGD (Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst) aan de Roodenburgerstraat op het programma. Hier is onder andere het 'meldpunt ernstige overlast' gehuisvest. Ook de methadonverstrekking aan verslaafden vindt plaats in het pand van de GGD. Deze en andere instanties werken nauw met elkaar samen, onder andere op het gebied van hulpverlening aan dak- en thuislozen en verslaafden.

Foto's: Wim van Noort